پیش بینی بلندمدت تقاضا در "زنجیره تامین انرژی الکتریکی صنایع سنگ آهن اسپیدان" با استفاده از شبکه عصبی عمیق و ماشین یادگیری شدید

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه روش های هوشمند در صنعت برق، دوره: 13، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_JIPET-13-49_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 954
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپهر معلم

گروه مهندسی صنایع- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

رویا محمدعلی پوراهری

گروه مهندسی صنایع- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

غضنفر شاهقلیان

مرکز تحقیقات ریز شبکه های هوشمند- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

مجید معظمی

دانشکده مهندسی برق- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

سید محمد کاظمی

گروه مهندسی صنایع- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

چکیده

صنایع سنگ آهن اسپیدان یکی از صنایع پر مصرف برق در زنجیره تامین انرژی الکتریکی استان اصفهان به­عنوان دومین قطب صنعتی کشور و یکی از تامین­کنندگان اصلی مواد اولیه در زنجیره تامین صنایع فولاد کشور است. برنامهریزی در یک زنجیره تامین انرژی الکتریکی با ابعاد بزرگ در فضائی پر از تردید و عدم قطعیت، با پیشبینی تقاضای انرژی ­الکتریکی آغاز می­گردد. در این مقاله یک روش پیش­بینی بلندمدت تقاضا در زنجیره تامین انرژی الکتریکی صنایع سنگ آهن اسپیدان اصفهان با استفاده از یک روش ترکیبی شامل تبدیل موجک، شبکه عصبی عمیق و تکنیک داده­کاوی مبتنی بر ماشین یادگیری شدید پیشنهاد شده است. داده­های مورد نظر در این مطالعه با توجه به اطلاعات ثبت شده از سیگنال تقاضای انرژی الکتریکی صنایع تولیدی سنگ آهن اسپیدان در یک بازه زمانی ۴۰ ماهه و به­صورت ۲۴ ساعته استخراج و استفاده شده است. داده­ها در بخشی از دوره مورد نظر ناشی از عدم تولید این صنعت در بازه مورد مطالعه منقطع بود به­طوری­که فقط ۴۰ درصد از داده­ها دارای مقدار و ۶۰ درصد مابقی صفر یا ناهمگون بوده­اند. این موضوع باعث نقص اطلاعات و بالا رفتن خطای پیش­بینی در بخش اول الگوریتم پیشنهادی در خروجی شبکه عصبی عمیق تا ۴۰ درصد شد. جهت بهبود پیش­بینی و کاهش خطای ایجاد شده، با تکمیل مدل پیشنهادی با ماشین یادگیری شدید، امکان ایجاد یک مدل پیش­بینی بهبود­یافته برای انجام آموزش تحت نظارت میسر گردید. در نهایت نتایج به­دست آمده با تکنیک­های دیگری مانند ماشین بردار پشتیبان و درخت تصمیم­گیری مقایسه شده است. نتایج بهبود و کاهش خطا و افزایش قابل توجه دقت روش پیشنهادی در پیش­بینی بلند-مدت تقاضا در زنجیره تامین انرژی الکتریکی صنایع سنگ آهن اسپیدان را نشان می­دهند.

کلیدواژه ها

تبدیل موجک, یادگیری عمیق, ماشین یادگیری شدید, ماشین بردار پشتیبان, درخت تصمیم گیری, پیش بینی تقاضا, زنجیره تامین انرژی الکتریکی, میانگین درصد خطا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.