مروری بر کنترل پدیده سرج در کمپرسور هوا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه روش های هوشمند در صنعت برق، دوره: 13، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_JIPET-13-50_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل خسروی

دانشکده مهندسی برق- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

عباس چترایی

دانشکده مهندسی برق- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

غضنفر شاهقلیان

مرکز تحقیقات ریز شبکه های هوشمند- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

سید محمد کارگر

دانشکده مهندسی برق- واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

چکیده

کمپرسورها به دلیل کاربرد گسترده ای که در صنایع مختلف برای فشرده سازی و انتقال گازها دارند از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. با توجه به افزایش روزافزون کاربرد کمپرسورها در صنعت، تعیین یک مدل ریاضی­ برای کمپرسور جهت طراحی سیستم کنترلی، تجزیه و تحلیل و شبیه­سازی کامپیوتری آن بسیار مهم است. همچنین در سال های اخیر مدل­سازی­های هوشمند نظیر شبکه عصبی و فازی به­علت عملکرد واقع بینانه تر این مدل­ها مورد توجه محققین قرارگرفته است و از انواع آن برای مدل­سازی استفاده شده ­است. روش­های هوشمند دارای قابلیت بالایی برای برقراری ارتباط بین داده­های ورودی و خروجی است. پدیده سرج در کمپرسورها یک مورد چالش برانگیز بوده چرا که خیلی سریع اتفاق افتاده و باعث آسیب به کمپرسور و مراحل تولید خواهد شد. این پدیده به­صورت یک ناپایداری در جریان کاری کمپرسور تعریف می­شود. کنترل پدیده سرج باعث گسترش محدوده عملیاتی کارکرد کمپرسور می­گردد و از رخداد این پدیده جلوگیری می کند. در این مقاله مروری بر مدل­سازی، پدیده سرج و انواع کنترل فعال و غیرفعال سرج بررسی می­گردد. برای مدل­سازی مدل مورگریتز و مدل­های هوشمند مورد بررسی قرار گرفته­اند که با توجه به نتایج به­دست آمده می­توان بیان کرد که مدل مورگریتز با گذشت زمان خطای بیشتری نسبت به مدل­های هوشمند دارد و مدل مناسبی برای کمپرسور نیست. در ادامه کنترل پدیده سرج در کمپرسور به روش­های فعال و غیرفعال بررسی می­شود که کنترل کمپرسور در روش فعال نیازی به منحنی عملکرد کمپرسور نیست ولی در روش غیرفعال با استفاده از منحنی عملکرد و ایجاد حاشیه امنیت از خط سرج کمپرسور را کنترل نموده تا وارد پدیده سرج نشود. همین امر باعث می­شود که عملکرد کنترل فعال نسبت به کنترل غیرفعال بهینه­تر و مناسب­تر باشد.

کلیدواژه ها

پدیده سرج, کمپرسور, کنترل سرج, فازی, فیدبک, مدل سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.