تلفیق ارزیابی چند معیاره فضایی فازی با تحلیل فرایند شبکه ای فازی برای مکان یابی پارک های شهری( مطالعه موردی: منطقه ۸ شهرداری تهران )

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 18، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-18-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر معرب

(مسوول مکاتبات): کارشناس ارشد برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران.

سعید کریمی

استادیارگروه برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران.

نگار فروغی

کارشناس ارشد مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران.

وحید نیک زاد

کارشناس ارشد برنامه ریزی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: اهمیت فضای سبز شهری در حیات و پایداری شهرها و تاثیرات فیزیکی و طبیعی و اجتماعی آن­ها در سیستم شهری   انکارناپذیر است، به همین علت، وجود کاربری فضای سبز در شهرها و توزیع مناسب آن­ها یکی از مباحث اساسی در برنامه ریزی و مدیریت- شهری تلقی می­شود. هدف کلی از پژوهش حاضر، بدست آوردن و تعیین میزان اهمیت عوامل تاثیرگذار در مکان­یابی پارک و فضای سبز شهری و نیز مکان­یابی مناسب پارک و فضای سبز در منطقه مورد مطالعه می­باشد. روش بررسی: روش تحقیق پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی است که ابتدا با استفاده از روش کتابخانه­ای و مرور نوشته­های تخصصی و رویکرد دلفی شاخص­های موثر در مکان­یابی پارک و فضای سبز استخراج شد. سپس مقایسات زوجی در FANP با کمک متخصصان مربوطه برای تعیین اهمیت و وزن شاخص­ها صورت­گرفت. در ادامه لایه­های اطلاعاتی بدست آمده در محیط Idrisi استانداری سازی و   به صورت فازی تهیه شدند. در نهایت نقشه­های فازی تهیه شده با در نظر گرفتن وزن آن­ها در محیط GIS رویهم گذاری شدند تا    مکان­های بهینه جهت احداث پارک و فضای سبز شهری در منطقه ۸ شهرداری تهران مشخص شود. یافته ها: در این تحقیق برای تعیین مکان­­یابی پارک و فضای سبز در منطقه ۸ شهرداری تهران از معیارهای فاصله از مراکز مطلوب، فاصله از مراکز نامطلوب، کاربری، تراکم جمعیت و دسترسی استفاده شد. نقشه­های مربوط به هر یک از لایه­ها در محیطIdrisi استانداری سازی و به صورت فازی تهیه شد در ادامه برای وزن­دهی و تلفیق لایه­ها از فرایند تحلیل شبکه فازی (FANP) و GIS  استفاده شد. نتیجه گیری: نقشه­های نهایی به پنج روشgumma ، And  ،Or،Sum  و  Productتهیه شد. در نهایت در این پژوهش عملگر جمع به عنوان عملگر مناسب برای مکان­یابی پارک وفضای سبز منطقه ۸ شهرداری تهران شناخته شده و به پنچ طبقه، زمین­های         با تناسب خیلی خوب، خوب، متوسط، ضعیف و خیلی ضعیف طبقه­بندی شد.

کلیدواژه ها

فضای سبز شهری, سیستم های اطلاعات جغرافیایی, پارک های شهری, FANP, منطقه ۸ شهرداری تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.