بررسی رابطه خشک سالی هواشناسی و هیدرولوژی در دشت سیستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 21، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-21-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 416
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرتمیس رودری

دکترای آبیاری زهکشی، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل، ایران.

فرزاد حسن پور

دانشیار، دانشکده آب و خاک، دانشگاه زابل، زابل، ایران (مسوول مکاتبات).

مصطفی یعقوب زاده

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

مجید دلاور

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: خشک ­سالی یک بلای طبیعی و قابل تکرار بوده که کلیه اقلیم ها را تحت تاثیر قرار می دهد. شرایط اقلیمی خشک و بارندگی ناچیز دشت سیستان سبب گردیده تا عمده منابع آبی آن به صورت جریان سطحی از خارج از مرزهای جغرافیایی کشور تامین شود. در این پژوهش ارتباط خشک سالی هواشناسی و هیدرولوژی در دشت سیستان بررسی گردید. روش بررسی: ابتدا خشک سالی هواشناسی و هیدرولوژی با استفاده از میانگین متحرک و شاخص های SPI و SDI بررسی، سپس ارتباط بین دو شاخص در یک دوره ۴۵ ساله ارزیابی گردید. یافته ها: نتایج پژوهش نشان می دهد که در کل دوره مطالعاتی شاخص های خشک سالی هواشناسی و هیدرولوژی با یکدیگر تطابق ندارند، لیکن در دوره خشک سالی رابطه آن­ها در سطح ۹۵% معنی دار است. همچنین مشاهده گردید یک دوره خشک سالی از سال ۱۳۷۸ شروع شده و تا سال ۱۳۹۱ ادامه داشته است. بحث و نتیجه گیری: براساس نتایج این تحقیق، وضعیت خشک سالی دشت سیستان را خشک سالی هیدرولوژی به دلیل حجم کم بارش و ضریب تغییرات بالای آن و نقش حیاتی جریان های سطحی در تامین منابع آب دشت، نسبت به خشک سالی هواشناسی  بهتر نشان می­دهد.

کلیدواژه ها

خشک سالی هواشناسی, خشک سالی هیدرولوژی, شاخص میانگین متحرک, دشت سیستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.