تعیین روزشمار یخ بندان بر اساس احتمال وقوع مطالعه موردی استان اردبیل

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 21، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-21-7_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری اکبری

عضو هیات علمی دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران. (مسئوول مکاتبات)

سهیلا مظفری

دانش آموخته کارشناسی ارشد آب وهواشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: از آنجا که مخاطره­ی یخ بندان زندگی انسان­ها، فعالیت­های عمرانی، رشد محصولات زراعی و مصرف انرژی به خصوص توزیع آن را را متاثر می­کند؛ لذا آگاهی از رخداد یخ بندان و پیش بینی تاریخ وقوع یخ بندان­ها به تفکیک انواع آن کمک شایانی به مدیریت این پدیده می­کند. در این پژوهش برای اولین بار، پارامترهای موثر بر یخ بندان و به تفکیک نوع یخ بندان­ها محاسبه شده و همچنین دوره بازگشت یخ بندان با سطوح احتمالات مختلف، برای هر دو نوع یخ بندان تابشی و فرارفتی صورت گرفته است. روش بررسی: در این پژوهش پس از بررسی دماهای حداقل در ایستگاه­های سینوپتیک استان اردبیل، تاریخ­های عبور دمای صفر درجه و کم تر برای اولین بار در پاییز و آخرین بار در بهار استخراج و بر اساس نوع یخ بندان تفکیک شدند. در ادامه سری­های زمانی آغاز و خاتمه یخ بندان­های فرارفتی و تابشی با توزیع­های آماری برازش شده و مناسب­ترین توزیع انتخاب و تاریخ­های آغاز و خاتمه­ی یخ بندان در سطوح احتمالاتی ۵۰ ، ۷۰، ۸۰، ۹۰ و ۹۹ درصد با استفاده از توزیع نرمال در پایگاه آماری smada  محاسبه شد. یافته­ها: براساس نتایج تحقیق، بیشتر ین و کم­ترین فراوانی روزهای یخ بندان به ترتیب مربوط به ایستگاه­های خلخال و پارس آباد و در رژیم ماهانه یخ بندان، بیشترین و کم­ترین فراوانی روزهای یخ بندان به ترتیب در ژانویه و اکتبر است. واکاوی رخداد یخ بندان­های تاریخی نشان داد زودترین تاریخ آغاز یخ بندان­های تابشی و فرارفتی (خلخال) به ترتیب در ۱۹ سپتامبر و ۱۰ اکتبر و دیرترین آغاز (پارس آباد)  به ترتیب در ۱۲ نوامبر و ۱۲ دسامبر رخ داده است. بحث و نتیجه­گیری: به طور کلی در استان اردبیل ۴۷ درصد یخ بندان­ها با یخ بندان تابشی و ۵۳ درصد با یخ بندان فرارفتی آغاز می­شوند که این مساله خطر سرمازدگی محصولات کشاورزی در اواخر فصل تابستان را در این استان افزایش می­دهد و بایستی در پاییز قبل از فرارفت هوای سرد (۲۵ مهر، بر اساس نتایج این پژوهش)، محصولات کشت تابستانه برداشت شوند. ۷۳ درصد یخ بندان ها با یخ بندان تابشی و ۲۷ درصد با یخ بندان فرارفتی  خاتمه یافته­اند و در فصل بهار، امکان مبارزه با یخ بندان­های تابشی و کاهش چشمگیر خسارات وجود دارد. بر اساس تحلیل احتمالات وقوع یخ بندان، اولین یخ بندان­های تابشی و فرارفتی در ایستگاه سینوپتیک اردبیل با احتمال ۹۰% به ترتیب در ۱۸ و ۲۳ آبان رخ می­دهد. تاریخ شروع یخ بندان فرارفتی در ایستگاه اردبیل با احتمال ۵۰%، ۹ آبان، در پارس آباد ۲۲ آذر، در خلخال ۲۶ مهر و در مشگین شهر ۱۸ آبان است.

کلیدواژه ها

یخ بندان تابشی, یخ بندان فرارفتی, روزشمار یخ بندان, اردبیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.