طراحی با روش واسازی و مزایای آن در کاهش ضایعات ساخت و تخریب و حفظ محیط زیست

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 21، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-21-12_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 400
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مهدی امیرکیایی

گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

سید مجید مفیدی شمیرانی

استادیار گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

محمد جواد مهدوی نژاد

دانشیار گروه معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمد مهدی رییس سمیعی

استادیار گروه معماری، دانشکده معماری و هنر، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: مصرف زیاد منابع خام در صنعت ساختمان، و آب و انرژی پنهان آن­ها، موجب آلودگی و تخریب محیط زیست می­شود. هدف از پژوهش، توسعه نظریه معماری سرآمد و تبیین روش­های دوستدارمحیط زیست، در تخریب ساختمان و کاربست مجدد مصالح یا بهیافت، متناسب با چرخه عمر مفید ساختمان است. روش بررسی: روش تحقیق پژوهش، توصیفی – تحلیلی است. در بیان مفاهیم نظری از روش توصیفی استفاده شده و بر اساس روش تحلیل کیفی مبتنی بر نظرات کارشناسی، این مفاهیم بسط داده شده­اند. یافته ها: تحلیل­ها نشان می­دهند که یکی از روش­های پایدار در طراحی و اجرا ساختمان، پیش بینی «اصل واسازی» است. طراحی انعطاف­پذیر امکان بازاستفاده از مصالح ساختمانی را فراهم کرده و امکان مدیریت مصالح با قابلیت بازاستفاده خلاقانه، بهیافت و بازیافت را به عنوان بخشی از «زیبایی­شناسی سبز» مقدور می­سازد. نگاه هولیستیک و رویکرد یکپارچه به فرآیند طراحی، اجرا و تخریب آثار معماری، موضوع کلیدی در موفقیت محسوب می­شوند. بحث و نتیجه گیری: اصل «واسازی» نوعی انعطاف­پذیری در الگوی معماری دوستدار طبیعت و زیست­سازگار است، که بر استفاده مجدد از مصالح پس از پایان عمر مفید ساختمان تاکید می­کند. تاکید بر ترسیم طرحواره‎ای جامع­نگر از مراحل اولیه فرآیند طراحی معماری، از نوعی نگاه معمارانه و رویکرد طراحی مینا به بهره­وری در مصرف انرژی سرچشمه می­گیرد.

کلیدواژه ها

چرخه عمر مفید ساختمان, معماری سرآمد, رویکرد طراحی مینا, بهره وری در مصرف انرژی, معماری دوستدار طبیعت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.