درآمدی بر تاب آوری شهرهای اسلامی
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: اولین همایش ملی معماری و شهرسازی اسلامی
- کد COI اختصاصی: NCIAU01_034
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 3845
نویسندگان
دانشجوی دکتری شهرسازی اسلامی دانشگاه هنر اسلامی تبریز.
استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز.
استاد دانشکده عمران دانشگاه صنعتی سهند.
چکیده
قرنهاست شهرهای اسلامی از غرب در شمال آفریقا تا شرق در چین علی رغم حوادث و تحولاتبیشمار، تغییر نیازها، کارکردها و شکلها به حیات خود ادامه می دهند. این شهرها حوادث و تحولاتزیادی در تاریخ خود تجربه کرده اند ولی اغلب بدلیل وجود شبکه ای پایدار از سیستم های کالبدی وجوامع انسانی با انعطاف پذیری لازم در برابر حوادث و تغییرات، قابلیت انطباق با شرایط جدید راشهرها مورد توجه محققین (Resiliency) « تاب آوری » داشته اند. امروزه این ظرفیت تحمل به عنوانتاب آوری شهر عبارت ازمعیاری برای سنجش میزان توانایی سیستم شهری برای » . قرار گرفته استجذب تغییرات و سازماندهی مجدد تغییرات حاصل از اختلالات، قلمرو پایداری، ظرفیت سازی و.« یادگیری می باشددر خصوص تاب آوری شهرهای اسلامی پژوهش مستقل صورت نگرفته لذا این تحقیق مقدماتی واز نوع اکتشافی است که ضمن بررسی مفهومی تاب آوری شهرها براساس تحقیقات انجام شده ونظریات ارائه شده شاخصها و ویژگیهای کلی آن استخراج شده و با شهرهای اسلامی مقایسه گردیدهاست. در این مقاله جهت بررسی تاب آوری شهر که در اینجا ظرفیت تحمل در ابعاد مادی و معنویقلمداد شده است از الگوی ارزیابی ظرفیت با رویکرد مبتنی بر نگرش سیستمی استفاده گردیده است. براین اساس شهر به مثابه یک سیستم باز در نظر گرفته می شود. در این مقاله تاکید بر خصوصیات ممتازی است که شهرهای اسلامی در مقایسه با شهرهای سایر تمدنها و فرهنگها که در برابر حوادث و تحولاتآسیب پذیر بوده و نتوانسته اند به حیات خود ادامه دهند و یا در شرایط جدید مستحیل گشته اند، واجدآن بوده و هستند. ویژگیهایی که شهرهای اسلامی را تاکنون تاب آور نموده است.کلیدواژه ها
تاب آوری، شهر اسلامی، رویکرد سیستمی، ارزیابی ظرفیتمقالات مرتبط جدید
- راهکارهای طراحی مسیر میدان امام حسین (ع) تا خیابان سبلان با رویکرد پیاده محوری
- واکاوی فضایی زیست پذیری شهری با رویکرد توسعه پایدار (مورد مطالعه: شهر رشت)
- تلاقی برنامه ریزی شهری و ورزش همگانی: تحلیل نظری و رویکردهای نوین
- پیوند مکان سوم و خلاقیت در طراحی فضاهای شهری
- تاثیر تنش های زیستی و غیر زیستی بر درختان شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.