CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

برجسته سازی زبانی در تاریخ بیهقی بر اساس نظریه جفری لیچ

عنوان مقاله: برجسته سازی زبانی در تاریخ بیهقی بر اساس نظریه جفری لیچ
شناسه ملی مقاله: JR_LRR-11-1_007
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

نعیمه موسوی - MA student of Persian Language and Literature, Tehran, Iran
محمدرضا حاجی آقابابایی - Associate Professor, Department of Persian Language and Literature, Allameh Tabataba’i University; Tehran, Iran

خلاصه مقاله:
یکی از موضوعات مهمی که درباره تاریخ بیهقی می توان بررسی کرد، بررسی زیبایی ها و ویژگی های زبانی است که سبب شده است، تاریخ بیهقی علاوه بر جنبه های تاریخی از نظر مسائل زبانی نیز دارای اهمیت باشد. با مطالعه تاریخ بیهقی از این منظر شاهد شاخصه های زبانی پربسامدی هستیم که در ایجاد ادبیت این کتاب نقش مهمی دارند و برجستگی زبانی پدید می آورند. منظور از برجسته سازی، برهم زدن قواعد مرسوم زبان است که به آشنایی­زدایی منجر می شود و یکی از عوامل ایجاد متن ادبی است. زبان شناسان دو عامل هنجارگریزی (قاعده کاهی) و قاعده افزایی را سبب برجسته سازی زبان می دانند. در این مقاله بر اساس نظریه جفری لیچ، برجستگی های زبانی تاریخ بیهقی در هفت حوزه واژگانی، نحوی، سبکی، معنایی، زمانی، آوایی و گویشی بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که هنجارگریزی های نحوی در گسترده ترین شکل ممکن، ساخت ترکیبات جدید، استفاده از ساخت های کهن افعال، تصویرپردازی و استفاده از صور خیال، کاربرد شواهد قرآنی و ادبی و استفاده از انواع توازن، سبب برجسته سازی زبانی در تاریخ بیهقی شده و این متن را به نثری ادبی تبدیل کرده است.    

کلمات کلیدی:
Keywords: Literary text, Foregrounding, Deviation, Irregularity, Regularity, Tarikh-e Bayhaqi., واژه­های کلیدی: متن ادبی, برجسته سازی, هنجارگریزی, قاعده­افزایی, تاریخ بیهقی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1287846/