سیاست های اقتصاد یادگیرنده جهت دست یابی به توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-22-2_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین محمدی آشنانی

دکتری محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران و پژوهشگر مرکز سیاست گذاری و دیپلماسی علم، فن آوری و نوآوری (مسوول مکاتبات(

طاهره میرعمادی

دانشیار و رئیس پژوهشکده فناوری های نوین، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

افشین دانه کار

استاد گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

مجید مخدوم فرخنده

استاد دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران

وحید ماجد

استادیار گروه اقتصاد بین رشته ای، دانشکده اقتصاد، دانشگاه تهران

چکیده

زمینه و هدف: پیشرفت علم و تکنولوژی، بهره­وری و رقابت صنعتی را ارتقاء داده، همچنین به طور گسترده ای استاندار و کیفیت زندگی را بهبود بخشیده است اما همین عوامل خود منشا ناپایداری کنونی بوده­اند وخود مشکلات جدیدی به بار آورده­اندکه برای حل آن­ها، نیاز به تخصص­های پیچیده و فناوری گران­تراست. روش بررسی: این مقاله بر اساس پارادایم تحلیل محتوا و روش تجزیه و تحلیل سیستمی انجام شده است. با توجه به محدودیتهای مدل اقتصادی سنتی، رویکردهای جدید اقتصاد محیط زیست و نوآوری تحلیل شده و به چالشهای تحقق توسعهپایدار و مولفه های آن پرداخته شده است. یافته ها: آینده بشریت به این­که آیا می­تواند یک نظام اقتصادی و اجتماعی با «توان عملیاتی» ماده و انرژی که به محدودیت­های اکولوژیکی احترام می گذارد را توسعه بدهد، بستگی دارد و این چالش نهایی برای اقتصاد یادگیرنده است. بر اساس نتایج تحلیلی به دست آمده، چارچوب انتخاب ابزارهای سیاستی، ویژگی­های هر یک و زمان استفاده از این ابزارهای سیاستی جهت ترویج توسعه پایدار ارائه گردیده است. بحث و نتیجه گیری: این مطالعه نشان می­دهد اگرچه به سرعت در حال رسیدن به آستانه رشد عملیاتی هستیم و در آن نقطه ظرفیتی برای برداشت خالص بیشتر از طبیعت وجود ندارد، اما هنوز با تمرکز بر اصول و ظرفیت­های اقتصاد محیط زیست رشد امکان پذیر است.

کلیدواژه ها

اقتصاد یادگیرنده, نوآوری, توسعه پایدار, اقتصاد محیط زیست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.