ارایه راهکارهای طراحی اکولوژیکی در مرمت مناظر بومی ایران مبتنی بر ارزیابی الگوهای طبیعی منظر

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 22، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-22-5_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریال احمدی

استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه مازندران، مازندران، ایران. (مسوول مکاتبات)

ماریا کردجمشیدی

استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه مازندران، مازندران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: مناظر بومی در گذر زمان با مداخلات جوامع بومی در بستر طبیعی شکل گرفته اند و واجد ویژگی های خاص بومی منطقه هستند. راهکارهای اقلیمی، بهره­گیری از مصالح بوم­آورد و مانند آن­ها در توسعه سکونتگاه­ها در این مناظر مشهود است اما تاکنون مشخص نگردیده است که الگوی توسعه این خدمات با الگوهای بستر طبیعی این مناظر تا چه میزان مطابقت دارند. از این­رو پژوهش حاضر در راستای تحلیل میزان انطباق پذیری این الگوها با بهره­گیری از رویکرد اکولوژی منظر و طراحی اکولوژیکی شکل گرفته­است. روش بررسی: این پژوهش از روش تحقیق کیفی با بهره­گیری از رویکرد استنتاجی و تحلیل نمونه­های موردی مناظر بومی در ایران (منظر بومی ماسوله، کندوان، ابیانه و اورامان تخت) بهره برده­است. یافته­ها: یافته­ها نشان می­دهد که الگوهای توسعه خدمات شهری اعم از معابر عمومی، سکونت­گاه­ها و مانند آن­ها با الگوی رشد بستر مناظر بومی مورد مطالعه در هسته­های اولیه شکل­گیری منطبق می­باشد. بحث و نتیجه­گیری: نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که در مداخله در مناظر بومی جهت طراحی و مرمت در گام نخست باید به شناسایی الگوی پایه بستر طبیعی پرداخت تا از این رهگذر نوع آشفتگی­های حادث گردیده در الگوهای طبیی بستر در گذر زمان را شناسایی گردد. در نهایت طراح با تاکید بر نتایج به­دست­آمده نوع و چگونگی مداخله را به­گونه­ای تعیین نمایند که از یک­سو موجبات مرمت الگوها و ساختار اکولوژیکی منظر را فراهم آورد و از سویی دیگر با ارایه راهکارهای طراحی اکولوژیکی در انطباق پذیری توسعه انسانی با الگوهای طبیعی منظر بکوشد.

کلیدواژه ها

منظر بومی, طراحی اکولوژیک, اکولوژی منظر, الگوهای طبیعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.