بررسی پالایش خاک های آلوده به فلزات سنگین به وسیله گیاه آفتابگردان (Helianthus annuus L.)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 22، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-22-7_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جعفری

استاد دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، تهران، ایران.

اسفندیار جهانتاب

گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فسا، فسا، ایران. (مسوول مکاتبات).

مهدی معمری

دانشیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران..

چکیده

زمینه و هدف:  فلزات سنگین یکی از جدی­ترین مشکلات زیست­محیطی است که در سراسر دنیا در حال گسترش می باشد. پژوهش حاضر به­منظور بررسی پالایش خاک­های آلوده به فلزات سنگین به­وسیله گیاه آفتابگردان (Helianthus annuus L.) تحت دو ماده بهساز طبیعی شامل کمپوست زباله شهری و بیوچار (هر کدام در سه سطح ۰، ۱ % و ۲ %  وزنی) انجام شد. روش بررسی: طرح به صورت آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با ۵ تکرار انجام شد. در پایان دوره کشت، اندم­های هوایی و زیرزمینی گیاهان برداشت و برخی از خصوصیات مهم در خاک و عناصر موجود در گیاهان اندازه­گیری شد. مقدار کل فلز سنگین سرب با استفاده از دستگاه ICP-OES اندازه­گیری شد. برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات اندازه­گیری شده از آزمون تجزیه واریانس در نرم­افزار SPSS استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که بین کاربرد تیمارهای مورد استفاده در این تحقیق در غلظت کادمیم، سرب، روی، کروم و نیکل اندام های هوایی و ریشه آفتابگردان و مقدار کادمیم کل و تبادلی خاک اختلاف معنی داری وجود دارد. تیمارهای کمپوست زباله شهری و بیوچار باعث افزایش جذب فلزات سنگین کادمیم، سرب، روی و کروم در خاک توسط گیاه آفتابگردان شدند. بحث و نتیجه­گیری: با توجه به نتایج تحقیق حاضر، به­طورکلی می­توان بیان کرد که گونه آفتابگردان بر اساس مقادیر شاخص­های TF، BCF و BAC می تواند به­عنوان یک گیاه مناسب برای گیاه­پالایی خاک­های آلوده منطقه از طریق فرآیند گیاه­تثبیتی معرفی شود. بر اساس نتایج این تحقیق، گیاه آفتابگردان، می­تواند به عنوان جذب­کننده آلاینده­ها استفاده شود و در خاک­های آلوده به فلزات سنگین توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

گیاه پالایی, کمپوست زباله شهری, بیوچار, آفتابگردان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.