بررسی اثر تیمارهای مختلف بر شکستن خواب و تحریک جوانه زنی بذر گونه دارویی Thymus daenensis Celak

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-21-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله قاسمی پیربلوطی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد (دانشجوی دکتری اکولوژی)-دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

احمدرضا گلپرور

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

مجید ریاحی دهکردی

کارشناس علوم آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

علیرضا نوید

کارشناس علوم آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

چکیده

به منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف بر جوانه زنی نمونه های بذری گونه آویشن دنایی Thymus daenensis از منطقه استان چهارمحال و بختیاری، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملا تصادفی (CRD) در ۳ تکرار و ۶ تیمار مختلف شامل اسید جیبرلیک (GA۳) با ۳ غلظت مختلف ۱۰۰ ، ۵۰۰ و  ۱۰۰۰ قسمت در میلیون (PPM)، نیترات پتاسیم (KNO۳) با غلظت ۲۰۰۰ قسمت درمیلیون (PPM)، تیوره ۱ مولار و شاهد (آبیاری با آب مقطر) انجام گرفت. توده های بذر پس از اعمال تیمارهای مورد نظر به مدت ۱۵ روز در داخل دستگاه ژرمیناتور با تناوب نوری ۸/۱۶ (۸ ساعت روشنایی و ۱۶ ساعت تاریکی) و حرارتی ۱۵/۲۵ (۸ ساعت دمای ۲۵ و ۱۶ ساعت دمای ۱۵ درجه سانتیگراد) و رطوبت بالای ۹۵ درصد قرار داده شدند. پس از شمارش تعداد دانه رستهای طبیعی و تعیین درصد جوانه زنی عمل تبدیل داده به روش Arc Sin ÖY  بر روی داده های حاصل انجام شد و در نهایت توسط نرم افزار Minitab مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس آزمایش نشان داد که اثر تیمارهای مختلف بر درصد جوانه زنی بذر گونه دارویی آویشن بسیار معنی دار بود (P < ۰.۰۱). به طوری که حداکثر درصد بذرهای جوانه زده گونه آویشن از تیمار نیترات پتاسیم و حداقل تعداد دانه رستهای طبیعی در گونه مذکور از تیمار تیوره بدست آمد (LSD =۱۲.۳۵). اثر مثبت محرکهای رشد مانند جیبرلین و نیترات پتاسیم احتمالا مربوط به تعادل رساندن نسبت هورمونی در بذر و کاهش مواد بازدارنده رشد می باشد. کاهش درصد جوانه زنی ناشی از تیمار تیوره شاید به دلیل اثر توان اسمزی این ترکیب در غلظت بالای آن در محیط کشت بذرها باشد.

کلیدواژه ها

آویشن, جوانه زنی بذر, خواب بذر و محرکهای شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.