اثر غلظت های کمتر از حداقل غلظت های بازداری رشد سه اسانس گیاهی بر اتصال، حرکت، تولید آلژینات و تشکیل بیوفیلم در پسودوموناس آئروجینوزا

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-26-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 269
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا معین نجف آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد

پرویز اولیاء

استاد، گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد

سمیه موسوی ندوشن

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد

ایرج رسولی

استاد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد

حوریه صادری

دانشیار، گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد

فاطمه سفیدکن

استاد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

محمدحسین سالاری

استاد، گروه باکتری شناسی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

پسودوموناس آئروجینوزا (Pseudomonas aeruoginosa) یکی از بیماری زاهای فرصت طلب و مهم می باشد. این باکتری عوامل بیماری زایی متعددی تولید می کند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی اثر غلظت های کمتر از حداقل غلظت های ممانعت کننده از رشد (sub-MIC) بر تولید آلژینات، تشکیل بیوفیلم، سوئیمینگ، توئیچینگ و اتصال در پسودوموناس آئروجینوزا می باشد. گیاهان آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.)، مورد (Myrtus communis L.) و اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.) پس از جمع آوری در سایه خشک شدند و به روش تقطیر با آب اسانس گیری شدند. مقدار MIC اسانس ها به روش ماکروبراث دایلیوشن بدست آمد. بعد اثر غلظت های MIC۵/۰، MIC۲۵/۰ و MIC۱۲۵/۰ اسانس های مذکور بر تولید آلژینات، تشکیل بیوفیلم، سوئیمینگ، توئیچینگ و اتصال در پسودوموناس آئروجینوزا استرین ۸۸۲۱ M اندازه گیری شد. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که مقدار MIC برای هر سه اسانس معادل µg/mL۶۴ می باشد. همچنین تمام اسانس ها در غلظت های MIC۵/۰ و MIC۲۵/۰ به طور بارز بر تمام فاکتورهای بیماری زای مورد آزمایش اثر بارز داشت. به طوری که آویشن شیرازی در غلظت MIC۱۲۵/۰ نیز به طور بارز اثر خود را نشان داد، اما دو اسانس دیگر در این غلظت اثرهای متفاوتی را نشان دادند. این مطالعه نشان داد که غلظت های sub-MIC اسانس های آویشن شیرازی، مورد و اکالیپتوس بر تولید آلژینات، تشکیل بیوفیلم، سوئیمینگ، توئیچینگ و اتصال در پسودوموناس آئروجینوزا اثر دارد و این احتمال وجود دارد که بتوان از این گیاهان در درمان عفونت های ناشی از پسودوموناس آئروجینوزا استفاده کرد.

کلیدواژه ها

تحرک, آلژینات, بیوفیلم, اسانس گیاهی, پسودوموناس آئروجینوزا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.