بررسی تاثیر زمان برداشت برکمیت و کیفیت اسانس دو گونه Salvia officinalis L. و Mentha piperita L. در استان خوزستان
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 26، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-26-4_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 287
نویسندگان
دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور،
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج
کارشناس ارشد اصلاح نباتات، کشت و صنعت طرح توسعه نیشکر امام خمینی، شهرستان شوشتر
چکیده
در این تحقیق تاثیر مراحل مختلف برداشت بر کمیت و کیفیت اسانس دو گونه Mentha piperita (نعناع فلفلی) و Salvia officinalis (مریم گلی) بررسی شد. ریزوم نعناع فلفلی در تاریخ ۱۵ اسفند ۱۳۸۷ در عمق ۵ سانتی متری خاک در مزرعه شرکت جنگل کار فردوس در استان خوزستان کشت گردید. بذر مریم گلی از مرکز تحقیقات اصفهان دریافت و در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۷ نشاها به زمین اصلی منتقل و بر روی پشته ها نشاکاری شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و تیمارها شامل سه مرحله قبل از گلدهی، زمان گلدهی و بعد از گلدهی بود. آزمایش در مجموع شامل ۶ تیمار و در سه تکرار یعنی در مجموع در ۱۸ واحد آزمایش (کرتچه) انجام شد. نمونه های هر دو گیاه پس از خشک کردن در هوای اتاق و حذف بخش های چوبی به روش تقطیر با آب در سه تکرار اسانس گیری شدند. پس از هر اسانس گیری، اسانس های گرفته شده جهت آنالیز و شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده به دستگاه GC و GC/MS تزریق شد. طبق نتایج بدست آمده از تجزیه واریانس مشخص شد که تاثیر مراحل مختلف برداشت بر بازده اسانس گیاه نعناع فلفلی در سطح ۵% و برای گیاه مریم گلی در سطح ۱% معنی دار بود. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که بالاترین بازده اسانس گیاه نعناع فلفلی مربوط به زمان گلدهی است که معادل ۸/۲% (قبل از گلدهی ۴/۲% و بعد از گلدهی ۳/۲%) بود و برای گیاه مریم گلی مربوط به زمان قبل از گلدهی است که معادل ۰/۳% (زمان گلدهی ۶/۰% و بعد از گلدهی ۹/۰%) بود که نسبت به دو مرحله دیگر اختلاف معنی دار داشتند. تجزیه و شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس ها نشان داد که ترکیب های شاخص اسانس مریم گلی در مراحل قبل از گلدهی، زمان گلدهی و بعد از گلدهی به ترتیب عبارت بود از: آلفا-توجون (۸/۲۰%، ۱/۲۷% و ۹/۳۵%)، کامفور (۲/۲۹%، ۶/۱۴% و ۲/۲۲%) و بتا-توجون (۱/۱۵%، ۶/۱۴% و ۱/۴%). ترکیب های شاخص اسانس نعناع فلفلی در مراحل قبل از گلدهی، زمان گلدهی و بعد از گلدهی به ترتیب عبارتند از: منتول (۷/۲۷%، ۹/۲۶% و ۰/۲۷%)، منتون (۳۷%، ۹/۲۱% و ۲/۱۷%) و منتوفوران (۰/۱۶%، ۰/۲۲% و ۳/۲۵%).کلیدواژه ها
Mentha piperita L, منتون, منتول, Salvia officinalis L, اسانس, مراحل برداشتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.