بررسی ترکیبهای اسانس پونه کرمانی M. longifolia (L.) Hud. var. kermanansis و پونه جنگلی M. longifolia (L.) Hud. var. kotschiana

  • سال انتشار: 1381
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-18-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 272
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامکار جایمند

اعضاء هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

مهدی میرزا

اعضاء هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

زیبا جمزاد

اعضاء هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

زهرا فاکر باهر

اعضاء هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

پونه از جمله گیاهان بسیار مهم معطر و دارویی است که مصارف گسترده ای در صنایع مختلف دارد. هدف از این بررسی شناسایی و کاربرد ترکیبهای اسانس پونه می باشد. نمونه کشت شده پونه کرمانی M. longifolia (L.) Hud. var. kermanansisو پونه جنگلی M. longifolia (L.) Hud. var. kotschianaدر ایستگاه البرز کرج در زمان گلدهی، برگ و گل برداشت گردید و با روش تقطیر با بخار آب تحت اسانسگیری قرار گرفت. جهت شناسایی ترکیبهای اسانس از دو دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده گردید. ترکیبهای عمده در اسانس برگ و گل پونه کرمانی عبارت است از: piperitenone oxide (۴۵.۷ % و ۴۴.۳%)، piperitone (۳۰.۶ % و ۲۵.۳%) و piperitenone (۵.۶ % و۱۰.۶% ) و ترکیبهای عمده در اسانس برگ وگل پونه جنگلی عبارت است از : piperitone (۵۸.۲ % و ۶۴%)، ۱,۸-cineole (۲۶.۷% و ۲۸.۴%) و piperitenone oxide (۴.۶% و۲.۱% ).

کلیدواژه ها

پونه کرمانی, پونه جنگلی, پیپریتون, پیپریتنون, پیپریتنون اکسید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.