ارزیابی اثر سیستم های مختلف کودی بر عملکرد زعفران (Crocus sativus L.)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-31-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 290
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رسولی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه شاهد

سعیده ملکی فراهانی

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه شاهد

حسین بشارتی

دانشیار، موسسه تحقیقات خاک و آب

چکیده

عملکرد کمی و کیفی زعفران (Crocus sativus L.) طی آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. عوامل مورد بررسی شامل کود شیمیایی NPK در سه سطح (۰، ۵۰ و ۱۰۰ درصد مقدار توصیه کودی) و کودهای غیرشیمیایی در چهار سطح (شاهد بدون کود، ورمی کمپوست، کود زیستی حاوی باکتری های سودوموناس و باسیلوس و در نهایت تلفیق ورمی کمپوست و کود زیستی) بودند. نتایج نشان دادند که اثر متقابل کودهای شیمیایی و غیرشیمیایی بر تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار و کوددهی سبب افزایش عملکرد کمی و کیفی زعفران نسبت به تیمار شاهد شد. کاربرد همزمان نیمی از مقادیر کودهای شیمیایی، ورمی کمپوست و باکتری های محرک رشد توانست وزن خشک کلاله، عملکرد کلاله، درصد کروسین، درصد پیکروکروسین و درصد سافرانال را به ترتیب ۰۳/۲، ۶۵/۴، ۸۳/۰، ۱۰/۱ و ۴۶/۱ برابر نسبت به شاهد افزایش دهد. گرچه اثرگذاری تیمارهای ترکیب باکتری ها با ۰% و ۱۰۰% کود شیمیایی بر کروسین، ورمی کمپوست خالص و ترکیب باکتری ها با ۵۰% و ۱۰۰% کود شیمیایی بر پیکروکروسین و باکتری های خالص بر سافرانال بیشتر از تیمار ترکیب کود شیمیایی، ورمی کمپوست و باکتری بود؛ اما تاثیر بسزای تیمار اخیر بر عملکرد گل، عملکرد کلاله و نیز اثر مثبت بر ترکیب های کلاله منجر به معرفی آن به عنوان تیمار برتر شد. میزان اثرگذاری این تیمار نسبت به کاربرد ۰%، ۵۰% و ۱۰۰% کود شیمیایی در رابطه با وزن خشک کلاله به ترتیب ۹۵/۵۰%، ۴۸/۲۰% و ۸۶/۱۲% بود.

کلیدواژه ها

زعفران (Crocus sativus L.), عملکرد زعفران, کود زیستی, کود شیمیایی, مواد موثره کلاله, ورمی کمپوست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.