ارزیابی عملکرد کمی و کیفی کدوی تخم پوست کاغذی (Cucurbita pepo L.) تحت القای تنش کم آبی و کود نیتروژن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 31، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-31-5_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا مالکی خضرلو

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

زین العابدین طهماسبی سروستانی

دانشیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سید علی محمد مدرس ثانوی

استاد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

به منظور بررسی برخی خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی کدوی تخم پوست کاغذی (Cucurbita pepo L.) تحت تیمارهای کود نیتروژن و تنش کم آبی، آزمایشی در سال زراعی ۱۳۹۱-۱۳۹۰ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. در این تحقیق که به صورت آزمایش مزرعه ای و در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد، کود نیتروژن در سه سطح (۶۰، ۱۲۰ و ۱۸۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع کود اوره) و تیمار تنش کم آبی در سه سطح (شاهد، قطع آبیاری در مرحله شیری دانه و قطع آبیاری و محلول پاشی کلرات سدیم در مرحله شیری دانه) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تیمار کود نیتروژن بر تمام صفات مورد بررسی غیر از تعداد دانه و تیمار تنش کم آبی بر تمام خصوصیات گیاه غیر از تعداد دانه، طول دانه و محتوای اسید استئاریک در سطح آماری اثر معنی دار داشت. در این مطالعه، افزایش شدت تنش کم آبی موجب کاهش میزان تمام صفات مورد بررسی غیر از محتوای اسید لینولئیک شد. همچنین افزایش سطوح کود نیتروژن موجب کاهش میزان تمام صفات مورد بررسی شد. بیشترین میزان وزن میوه، وزن دانه، عرض دانه، ضخامت دانه، روغن، اسید لینولئیک، اسید اولئیک، اسید پالمتیک و اسید استئاریک در سطح کودی ۶۰ کیلوگرم در هکتار نیتروژن بدست آمد. در مجموع، تیمار کود نیتروژن ۶۰ کیلوگرم در هکتار و آبیاری شاهد مناسب ترین تیمار از نظر حصول حداکثر عملکرد دانه توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Cucurbita pepo L, صفات کیفی, خصوصیات دانه, کود نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.