تحلیل روند خشکسالی هواشناسی با استفاده از آزمون های من کندال، سن و پتی در استان اصفهان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحلیل فضایی مخاطرات محیطی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSAEH-6-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 347
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید قربانی

University of Kashan

عباسعلی ولی

University of Kashan

هادی زارع پور

University of Kashan

چکیده

خشکسالی در زمره پیچیده ترین و ناشناخته ترین پدیده های طبیعی است که باعث بحران دوره ای آب در مناطق متاثر از آن می شود. افزایش تقاضای آب از یک سو و تجربه خشکسالی های سال های اخیر در استان از سوی دیگر منجر به بحران آب گردیده است، شناخت روند خشکسالی یکی از ملزومات مدیریت بحران آب است. هدف از این تحقیق تحلیل روند شاخص خشکسالی اقلیمی SPI  استان اصفهان با استفاده آزمون های ناپارامتری سن، پتی و من-کندال می باشد و از داده های اقلیمی ماهانه ۱۰ ایستگاه همدیدی با طول دوره آماری ۲۷ ساله (۲۰۱۷-۱۹۹۰) برای سری های زمانی مختلف ماهانه استفاده شده است، نتایج تحلیل روند براساس آزمون پتی در ۷۵ درصد ایستگاه ها، براساس آزمون سن در ۶۰ درصد ایستگاه ها و براساس آزمون من- کندال در ۵۹ درصد ایستگاه ها روند معنی دار نزولی در سطح خطای کمتر از ۵ درصد نشان داد. همچنین تحلیل سری زمانی بیش از ۶ ماه روند تغییرات را بهتر از سری های زمانی کوتاه مدت نمایان می کند. در نتیجه در استان اصفهان با بحران آب مواجه هستیم و باید مدیریت تقاضای آب و مصرف آن به صورت جدی اعمال گردد.  

کلیدواژه ها

Drought, Isfahan Province, Mann-Kendall Test, Pettitt’s Change point Test, Sen’s Slope Test, Standard Precipitation Index, Trend Analysis., استان اصفهان, آزمون پتی, آزمون سن, آزمون من-کندال, تحلیل روند, خشکسالی, شاخص بارش استاندارد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.