تاثیر مکمل خوراکی ال-کارنیتین بر الکتروکاردیوگرام جوجه های گوشتی پرورش یافته در ارتفاع بالا

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 5، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-5-10_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبرز خواجعلی

Share Kord University

اعظم یوسفی

Share Kord University

حسین حسن پور

Share Kord University

چکیده

آزمایشی به­منظور بررسی تاثیر مکمل خوراکی ال-کارنیتین بر فراسنجه­های مرتبط با الکتروکاردیوگرام جوجه­های گوشتی پرورش­یافته در منطقه­ای مرتفع (۲۱۰۰ متر) صورت گرفت. تعداد ۱۹۲ قطعه جوجه خروس گوشتی یک روزه (سویه کاب ۵۰۰) از یک جمعیت ۳۰۰­ تایی انتخاب و بین چهار تیمار با چهار تکرار ۱۲­ قطعه­ای توزیع گردیدند. جوجه­ها تا سن ۴۲­ روزگی روی بستر پرورش یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل ۴ سطح مکمل ال-کارنیتین بود. تیمار شاهد یک جیره پایه طبق توصیه انجمن ملی تحقیقات آمریکا (۱۹۹۴) دریافت کرد و تیمارهای دوم، سوم و چهارم جیره پایه را به ترتیب همراه با ۵۰، ۱۰۰ و ppm ۱۵۰ ال-کارنیتین خوراکی دریافت کردند. نتایج نشان داد دامنه موجS ، که نشانه هایپرتروفی بطن راست می­باشد، در گروه دریافت­کنندهppm  ۵۰ در اشتقاق II  به­طور معنی­دار نسبت به گروه کنترل کاهش یافت، همچنین کاهش معنی­دار دامنه این موج در گروه­های دریافت­کننده ال-کارنیتین نسبت به گروه کنترل در اشتقاق­های III و aVF مشاهده می­شود. دامنه موج R در اشتقاق II  تفاوت معنی­داری بین گروه­های آزمایشی نشان نداد. همچنین از نظر دامنه موج T در بین گروه­های آزمایشی در تمامی اشتقاق­ها تفاوت معنی­داری مشاهده نشد. نسبت وزن بطن راست به کل بطن­ها که نشان­دهنده هایپرتروفی بطن راست قلب می­باشد، در گروه دریافت­کنندهppm  ۵۰ ال-کارنیتین کاهش معنی­داری نسبت به گروه شاهد نشان داد. نتیجه کلی این آزمایش نشان داد، ال-کارنیتین باعث پیشگیری از هایپرتروفی بطن راست می­شود (۰۵/۰ P< ) که در الکتروکاردیوگرام به شکل کاهش دامنه موج  Sاثر خود را نشان می­دهد.

کلیدواژه ها

Chicken, Electrocardiography, L-carnitine, Pulmonary Hypertension, جوجه گوشتی, امواج الکتروکاردیوگرام, فشارخون ریوی, کارنیتین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.