اثرات تغذیه یک افزودنی سین بیوتیکی بر عملکرد رشد و سلامتی گوساله های هلشتاین

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 6، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-6-12_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وهب عظیم زاده

College of Aburaihan, University of Tehran

علی اسدی الموتی

College of Aburaihan, University of Tehran

علی اکبر خادم

College of Aburaihan, University of Tehran

مریم باقری ورزنه

Iranian research organization for science and technology

جواد محمد مرادی

College of Aburaihan, University of Tehran

چکیده

     در این آزمایش اثرات افزودن یک محصول تجاری سین­بیوتیک حاوی ترکیب پروبیوتیکی (Enterococus facium)، پری بیوتیک (فروکتوالیگوساکارید) و یک ترکیب فایتوژنیک از عصاره جلبک دریایی (Ascophyllum nodosum) بر عملکرد و سلامتی گوساله ارزیابی شد. ۲۹ راس گوساله هلشتاین بر اساس جنس و تاریخ تولد در ۱۰ بلوک قرار گرفته و به­صورت تصادفی به سه تیمار شامل گروه شاهد (۹ راس)، گروه تغذیه شده با سین­بیوتیک از طریق جایگزین شیر (۵ گرم به ازای هر گوساله در روز) از ۳ روزگی (۱۰ راس) و گروه تغذیه شده با سین­بیوتیک از طریق جایگزین شیر از ۳۰ روزگی (۱۰ راس) اختصاص یافتند. گوساله­ها بر اساس مصرف حداقل ۶۸۰ گرم در روز از خوراک آغازین برای سه روز متوالی از شیر گرفته شده و بلافاصله به جایگاه­های گروهی انتقال یافتند و افزودنی­های مربوطه را از طریق جیره بعد از شیرگیری تا سن ۷۵ روزگی دریافت کردند. وزن­کشی و ثبت متغیرهای مربوط به رشد اسکلت گوساله­ها قبل از شیرگیری هر دو هفته یکبار و بعد از شیرگیری هر هفته انجام شد. نمره­دهی مدفوع به­صورت هفتگی انجام و در روزهای ۱۴، ۴۲ و ۷۰ نمونه­ مدفوع همه گوساله­ها برای کشت میکروبی گرفته شد. نمونه­های خون در روز از شیرگیری، ۲۴ ساعت بعد از شیرگیری و روز ۷۵ گرفته شد. طی دو هفته اول آزمایش، وزن بدن در گروه تغذیه شده با سین­بیوتیک از ۳۰ روزگی و شاهد به­ترتیب ۲۴۰­­ و ۸۹۰­­ گرم در دو هفته کاهش ولی در تیمار تغذیه شده با سین­بیوتیک از ۳ روزگی به­صورت عددی افزایش یافت (۵۰۰+ گرم در دو هفته). میانگین وزن بدن در گروه تغذیه شده با سین­بیوتیک از ۳۰ روزگی بالاتر از گروه تغذیه شده با سین­بیوتیک از ۳ روزگی و شاهد بود (به ترتیب ۹/۶۲ در مقابل ۹/۵۹ و ۲/۵۹ کیلوگرم، ۰۵/۰ > P). با این حال تیمار اثر معنی­داری روی وزن نهایی، افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک آغازین و سن از شیرگیری نداشت. همچنین، تفاوت معنی­داری بین تیمارها در شمارش میکروبی مدفوع و فراسنجه­های خونی نبود. به­طور­کلی، به جز برای میانگین وزن بدن بالاتر در گروه تغذیه شده با سین­بیوتیک از ۳۰ روزگی، افزودن ترکیب سین­بیوتیکی یاد شده و همین­طور زمان شروع مصرف افزودنی، تاثیری روی عملکرد و شاخص­های مربوط به سلامتی در گوساله­های شیری نداشت.

کلیدواژه ها

Dairy calf, Symbiotic, Weaning stress, گوساله شیری, سین بیوتیک, تنش از شیرگیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.