ناهمگنی اجزای واریانس پروتئین شیر در سطوح مختلف تولید گله- سال و تاثیر آن بر پارامترهای ژنتیکی و ارزش اصلاحی برآورد شده گاوهای هلشتاین ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 8، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-8-17_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 308
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمشید احسانی نیا

نوید قوی حسین زاده

عبدالاحد شادپرور

چکیده

     در این مطالعه از رکوردهای ۳۰۵ روز مقدار پروتئین مربوط به سه شکم زایش اول گاوهای هلشتاین ایران به منظور بررسی تاثیر ناهمگنی اجزای واریانس بر پارامترهای ژنتیکی، ارزش اصلاحی برآورد شده و تغییر رتبه گاوهای نر و ماده ممتاز استفاده شد. داده­ها طی سال های ۱۳۶۲-۱۳۹۲ توسط مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی کشور جمع آوری شده بودند  و برای دوره­های شیردهی اول، دوم و سوم به ترتیب ۱۴۱۶۷۰، ۱۱۵۳۹۵ و ۸۲۵۲۹ رکورد وجود داشت. داده­ها بر اساس سطوح مختلف تولید گله-سال به سه دسته بالا، متوسط و پایین گروه­بندی شدند. ناهمگنی واریانس­ها با آزمون بارتلت بررسی شد و نتایج آن در هر سه دوره شیردهی معنی­دار (۰۱/۰P< ) بود که نشان­دهنده ناهمگن بودن واریانس­ها بین سطوح تولیدی است. به منظور برطرف نمودن احتمالی و یا کاهش ناهمگنی واریانس­ها از روش­های تبدیل جذری و باکس کاکس و همچنین روش پیش­تصحیح ویشر استفاده شد. پارامترهای ژنتیکی، وراثت­پذیری­ها و اجزای واریانس با استفاده از مدل حیوانی و  نرم­افزار VCE برآورد شدند. برآوردهای وراثت­پذیری در روش پیش­تصحیحی ویشر نسبت به سایر روش­ها بالاتر بود که ممکن است به دلیل تخمین صحیح­تر اثرات ژنتیکی افزایشی در نتیجه در نظر گرفتن ناهمگنی واریانس­ها باشد. همبستگی­های اسپیرمن و همچنین نسبت حیوانات انتخاب شده قبل و بعد از تبدیل داده­ها بر اساس ارزش­های اصلاحی برآورد شدند. برآوردهای همبستگی وقتی که تمامی حیوانات نر و ماده ممتاز در نظر گرفته شدند بالا بودند. ناهمگنی واریانس تاثیر قابل ملاحظه­ای بر تغییر رتبه و انتخاب ۵%گاوهای نر و ۱% ماده­های ممتاز داشت. روش­های تبدیل باکس-کاکس، جذری و پیش­تصحیح ویشر باعث شدند به ترتیب ۴%، ۱۹% و ۱۰% گاوهای نر و ۱۰، ۲۱ و ۷% ماده های برتر در مقایسه با سناریوی واریانس همگن از لیست انتخاب خارج شوند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که واریانس­ها بین سطوح مختلف تولید گله-سال همگن نبوده و ممکن است روی رتبه­بندی و انتخاب گاوهای ممتاز تاثیر گذارد.

کلیدواژه ها

Data transformation, Holstein, Protein, Variance Heterogeneity, Re-ranking, پروتئین, هلشتاین, ناهمگنی واریانس, تغییر رتبه, تبدیل داده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.