برآورد پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولید مثلی میش در گوسفند شال

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-3-6_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 402
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین محمدی

University of Tabriz

محمد مرادی شهربابک

University of Tehran

حسین محمدی شهربابک

University of Tehran

چکیده

  داده­های مورد استفاده در مطالعه حاضر مربوط به صفات تولید مثلی گوسفند شال می­باشد که طی سال­های ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۸ توسط سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین جمع­آوری شد. صفات تولید مثلی مورد مطالعه در این تحقیق به دو صورت صفات اصلی و ترکیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. صفات تولیدمثلی اصلی شامل میزان آبستنی­، تعداد بره­ متولد شده در هر زایمان ­و تعداد بره­ شیرگیری شده در هر زایمان­ و صفات تولید­ مثل ترکیبی شامل کل وزن تولد در هر زایمان میش، کل وزن شیرگیری در هر زایمان میش، کل وزن تولد به ازای هر میش در معرض آمیزش و کل وزن شیر­گیری به ازای هر میش در معرض آمیزش بودند. داده­ها توسط روش حداکثر درستنمایی محدود شده و با استفاده از نرم افزار ASREML تجزیه تحلیل شدند. تاثیر عوامل محیطی نظیر سال و سن میش در زمان آمیزش بر کلیه صفات تولید مثلی معنی­دار (۰۵/۰> P ) برآورد شد. برآوردهای وراثت پذیری اثرات ژنتیکی مستقیم عمدتا کوچک و از ۰۶/۰ تا ۱۳/۰ متغیر بود که دلیل آن تاثیر زیاد عوامل محیطی و توزیع آستانه­ای برخی صفات می­باشد. برآورد ضرایب تکرار پذیری از کم تا متوسط و در دامنه ۱۰/۰ تا ۱۹/۰ بین صفات برآورد شد. همبستگی­های ژنتیکی و فنوتیپی بین صفت میزان آبستنی با صفات تعداد بره متولد شده در هر زایمان، تعداد بره شیرگیری شده در هر زایمان، کل وزن تولد در هر زایمان و کل وزن شیرگیری در هر زایمان منفی بود ولی سایر همبستگی­های ژنتیکی و فنوتیپی بین صفات مثبت برآورد شد. نتایج نشان داد انتخاب براساس وزن از شیرگیری می­تواند موثرتر از دیگر صفات در بهبود عملکرد تولید مثلی در میش­های گوسفند شال باشد.

کلیدواژه ها

Heritability, Reproductive traits, Shal Sheep, وراثت پذیری, صفات تولید مثلی, گوسفند شال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.