بررسی تنوع ژنتیکی بین و درون توده های گیاه بادرنجبویه (L. Melissa officinalis) با استفاده از نشانگرهای ITS

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 6، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-6-13_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز حیدری

علی اشرف مهرابی

علی اصغر نصراله نژاد قمی

چکیده

  بادرنجبویه گیاهی دارویی، چند ساله و از خانواده نعناعیان می­باشد. در این تحقیق، جهت بررسی تنوع ژنتیکی، ۱۴ توده از گیاه بادرنجبویه به همراه دو توده از گیاهان بادرشبو و ریحان (به عنوان گیاهان خارج از گروه) مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور مطالعه تنوع درون و بین توده­های بادرنجبویه از نواحی ITS (توالی­های فاصله­انداز رونوشت) جهت طراحی نشانگر استفاده شد. همچنین با استفاده از چهار آنزیم Taq۱ ، EcoR v ، BssM۱ و AspLE۱ تنوع موجود در توالی قطعات تکثیر شده بررسی شد. نتایج نشان داد که آنزیم BssM ۱ نسبت به دیگر آنزیم­ها، چند شکلی بیشتری را در تعداد و طول قطعات حاصل از هضم نشان می­دهد. نتایج آزمون مانتل نشان داد که ماتریس عدم تشابه دایس و الگوریتم نزدیکترین همسایه ( N.J ) بالاترین همبستگی جهت آنالیز اطلاعات را دارند. بیشترین میزان عدم تشابه به روش دایس در بین توده­های بادرنجبویه، استان اصفهان و توده استان قزوین با ۴۴/۰ فاصله و کمترین میزان عدم تشابه بین توده­های زنجان، تهران و کرج مشاهده شد که کاملا مشابه هم بودند. در پنج توده بادرنجبویه (ایلام، شیراز، تبریز، قزوین و اصفهان) تنوع درون توده­ای مشاهده شد . نتایج تجزیه خوشه­ای توده­ها را در ه ش ت گروه مجزا تفکیک نمود و گیاه ریحان در مقایسه با بادرشبو فاصله ژنتیکی کمتری در توالی ITS با بادرنجبویه داشت .

کلیدواژه ها

بادرنجبویه, نشانگرهای ITS, تنوع ژنتیکی, تجزیه خوشه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.