تغییرات ریخت شناسی القاء شده در بامیه (Abelmoschus esculentus L.) تحت تاثیرات اتیل متان سولفونات

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 7، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-7-16_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین باقری

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

سید کمال کاظمی تبار

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

بامیه (Abelmoschus esculentus L.) تنها گیاه زراعی مهم در خانواده پنیرکیان است. کشت این گیاه در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان رایج می باشد. القاء جهش به­عنوان ابزاری مفید در اصلاح نباتات جهت فراهم نمودن حداکثر تنوع قابل توارث پذیرفته شده است. به­منظور بررسی تغییر برخی از صفات زارعی بامیه تحت تاثیر اتیل متان سولفونات (EMS)، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با ۴ تکرار با اعمال سه سطح غلظت ۱۷۵/۰%، ۳۵۰/۰% و ۵۲۵/۰% اتیل متان سولفونات و به مدت  ۱۸ و ۲۴ ساعت در مزرعه اجرا گردید.  صفات زراعی مورد بررسی شامل ارتفاع گیاه، تعداد غلاف در هر گیاه، طول غلاف، قطر غلاف، ضخامت ساقه، تعداد دانه در هر غلاف، وزن غلاف، تعداد لوکیول  و وزن ۱۰۰ دانه بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر غلظت های EMS برای صفات تعداد دانه در هر غلاف، وزن غلاف و تعداد لوکیول در سطح ۱% و برای ارتفاع گیاه، قطر غلاف، ضخامت ساقه و وزن ۱۰۰ دانه در سطح احتمال ۵% معنی دار می باشد. اثر طول مدت تیمار نیز برای صفات ارتفاع گیاه، طول غلاف، قطر غلاف، تعداد دانه در هر غلاف معنی دار (۰۵/۰𝑃&le) بود. استفاده از EMS بسته به غلظت مورد استفاده منجر به افزایش یا کاهش ارتفاع گیاه، تعداد غلاف در هر گیاه، طول غلاف، قطر غلاف، ضخامت ساقه، تعداد دانه در هر غلاف، وزن غلاف، تعداد لوکیول و وزن ۱۰۰ دانه در بامیه شد. غلظت ۳۵/۰% و طول مدت ۱۸ ساعت بهینه­ترین تیمار اعمال شده بود و نیز باعث افزایش صفات مورد مطالعه و در نتیجه افزایش عملکرد نسبت به شاهد شد. این نتایج نشان می دهد که استفاده از EMS تا حد زیادی می تواند اغلب صفات مطالعه شده در نسل M۱ را تحت تاثیر قرار دهد که ممکن است برخی از این صفات  نتیجه جهش ژنی بوده و برای اهداف اصلاحی  مورد استفاده قرار بگیرد.

کلیدواژه ها

Ethyl Methane Sulfonate (EMS), M۱ generation, Okra (Abelmoschus esculentus L.), Variation, اتیل متان سولفونات (EMS), بامیه (Abelmoschus esculentus L.), تغییرات صفات, نسل M۱

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.