کلونینگ و ارزیابی بیوانفورماتیکی ژن مونودهیدروآسکوربات ردوکتاز (MDHAR) در گیاه آلوروپوس لیتورالیس و بررسی بیش بیان آن در گیاه توتون (Nicotina tobacum)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 8، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-8-17_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده محسنی

قربانعلی نعمت زاده

علی دهستانی کلاگر

بهزاد شاهین کلیبر

الهام سلیمانی

چکیده

      شوری خاک یکی از مهم­ترین عوامل غیرزنده­، با برهم زدن شرایط مطلوب است که سبب بروز اختلالات متابولیسمی در سلولهای گیاهی، از جمله افزایش تولید انواع گونه­های اکسیژن فعال (ROS) می­گردد .مونودهیدروآسکوربات ردوکتاز (MDHAR) یکی از آنزیمهای کلیدی در مسیر گلوتاتیون-آسکوربات است که نقش احیاکنندگی رادیکالهای مونودهیدروآسکوربات را بر عهده دارد. در تحقیق حاضر آنزیم مونودهیدرو آسکوربات ردوکتاز، از گیاه هالوفیت آلوروپوس لیتورالیس (Aeluropus littoralis) شناسایی، جداسازی و هم سانه­سازی گردید و به گیاه توتون انتقال داده شد. برای این منظور با توجه به اطلاعات در دسترس در پایگاه NCBI، پرایمرهای مناسب طراحی و با روش RT-PCR توالی ژنی مذکور تکثیر و به منظور توالی یابی در وکتور pTZ۵۷R/T درون باکتری ای.کلای (DH۵α) هم سانه­سازی شد. سپس به منظور انتقال به گیاه توتون، با آنزیم pfu دی. ان. آ. پلیمراز تکثیر گردید. پس از الحاق پروموتر و ترمیناتور ۳۵S به ناقل بیانی pGreen۰۰۲۹، توالی ژنی MDHAR نیز به این ناقل وارد شد و سازه­ی نوترکیب به سلول­های اگروباکتریوم نژاد LBA۴۴۰۴ ترانسفورم شد و برای تراریخت­سازی توتون به روش دیسک برگی مورد استفاده قرار گرفت. از گیاهان باززایی شده در محیط انتخابی حاوی آنتی­بیوتیک کانامایسین استخراج DNA و سپس RNA صورت گرفت و آزمون­های PCR و RT-PCR انجام شد. آزمون PCR با DNA گیاهان انتخابی نشان داد توالی ژنی MDHAR به سلول­های گیاهان تراریخت وارد شده و بیان مستمر این ژن نیز توسط آزمون RT-PCR تایید شد. بررسی­های بیوانفورماتیکی روی ژن نشان داد که ژن MDHAR شامل ۱۴۳۶ جفت باز و فاقد نواحی اینترونی است. مقایسه­ی توالی به دست آمده با توالی­های سایر MDHAR­های گیاهی ثبت شده در بانک ژن، بیانگر شباهت بالای این ژن با سایر MDHR­های جدا شده از گیاهان خانواده­ی گندمیان بوده که با MDHAR­ سورگم (Sorghum bicolor)، بیشترین شباهت را داشت. آنالیز ساختار پروتئینی، بین سلولی بودن و نواحی موتیف pyr-redoxin و SDR را اثبات کرده و نیز بررسی ساختار ثانویه، نشان­دهنده­ی ۳/۷۸ درصد ساختار مارپیچ آلفا، ۱/۴۱ درصد ساختار چین خورده ی بتا و ۶/۱۳ درصد ساختار دور بتا یا دور معکوس بود.

کلیدواژه ها

littolaris, Mono Dehydro Ascorbate Reductase (MDHAR), Pgreen Vector, Reactive Oxygen Spices (ROS), Tobacco, Transgenic, گونه های اکسیژن فعال, مونودهیدروآسکوربات ردوکتاز (MDHAR), آلوروپوس لیتورالیس, ناقل pGreen۰۰۲۹, توتون, تراریخت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.