بررسی تنوع ژنتیکی گیاه چمن شور ساحلی (Aeluropus littoralis) با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره انتقال پذیر مبتنی بر EST

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 9، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-9-22_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم میدانسری

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

قربانعلی نعمت زاده

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

نجمه نصیری

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

احسان شکری

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

چکیده

گیاه چمن­شور ساحلی یکی از موفق­ترین گراس­های تک­لپه مطرح از نظر تحمل به شوری­های زیاد است که ارزش علوفه­ای داشته و دارای خصوصیات فیزیولوژیک ارزشمندی است. هدف از این مطالعه معرفی و دسترسی سریع به نشانگرهای مولکولی مبتنی بر DNA و بررسی تنوع ژنتیکی در گونه شورزی و ارزشمند چمن­شور ساحلی (Aeluropus littoralis) می­باشد. بدین منظور آزمون تکثیر ژنومی در این گیاه با استفاده از ۱۱۰ جفت نشانگر ریزماهواره EST بدست آمده از گونه­های گندم، برنج و جو برای شناسایی نشانگرهای انتقال­پذیر انجام گرفت. بر این اساس میزان کل انتقال­پذیری نشانگرهای ریزماهواره EST با منشاء غلات در گیاه چمن­شور ساحلی ۴۴ درصد بدست آمد. این نتیجه نشان می­دهد که از مخزن نشانگرهای ریزماهواره غلات می­توان برای دستیابی و توسعه نشانگرهای مولکولی در سایر گونه­های ارزشمند خویشاوند با صرف کمترین زمان و هزینه استفاده نمود. در ادامه به­منظور بررسی میزان کارآمدی نشانگرهای انتقال­پذیر شناسایی­شده در ارزیابی سطح تنوع و گروه­بندی ژنتیکی، از ۱۲ جفت نشانگر انتقال­پذیر استفاده گردید. در مجموع ۷۴ مکان ژنی با میانگین ۱/۶ آلل به ازای هر جفت آغازگر تکثیر شدند که بیش از۹۰ درصد آن­ها چندشکل بودند. شاخص PIC برای نشانگرهای مورد بررسی بین ۲۶/۰ و ۳۸/۰ با میانگین ۳۳/۰ محاسبه شد. در نهایت تجزیه خوشه­ای، اکوتیپ­های آلوروپوس را در ۷ گروه دسته­بندی کرد. بر این اساس اکوتیپ ها ازلحاظ فاصله جغرافیایی نسبتا از هم تفکیک شدند و میزان چند شکلی افراد و تفاوت گروه­ها با مشاهدات ظاهری و تنوع کیفی بین نمونه ها مطابقت بالایی داشت. 

کلیدواژه ها

Aeluropus littoralis, EST-SSR, Genetic diversity, Transferability, انتقال پذیری, تنوع ژنتیکی, چمن شور ساحلی (Aeluropus littoralis), ریزماهواره EST

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.