جداسازی و بررسی بیان ایزوفرم فتوسنتزی ژن فسفوانول پیروات کربوکسیلاز در گیاه شورزیست آلوروپوس لیتورالیس تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 9، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-9-24_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام یونسی ملردی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari, Iran

قربانعلی نعمت زاده

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari, Iran

احسان شکری

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU), Sari, Iran

چکیده

      با توجه به این که کشاورزی دنیا با دو معضل گرم شدن زمین و شوری خاک روبرو است، بررسی مولکولی گیاهان مقاوم به شوری و گرما کمک زیادی به درک  مکانیسم مقاومت و انتقال آن به گیاهان زراعی می­کند. آنزیم فسفوانول پیروات کربوکسیلاز (PEPc) واکنش برگشت ناپذیز فسفو انول پیروات را در حضور یون بی کربنات به منظور تولید اگزالو استات در گونه­هایی کاتالیز می­کند که در آنها کربو کسیلاسیون اولیهCO۲  مزوفیلی در طول فتوسنتز C۴و متابولیسم اسید کراسولاسه انجام می­شود. در پژوهش حاضر بخشی از توالی کد شونده (CDS) ژن pepc در گیاه شورزیست چمن شور ساحلی یا برت با نام علمی آلوروپوس لیتورالیس با طول ۶۷۸ جفت باز جداسازی و با شماره دسترسی KP۱۲۲۹۴۵ (EC:۴.۱.۱.۳۱) در بانک ژن NCBI  ثبت شد، سپس الگوی تمایل کدونی و آنالیز کمی بیان آن در غلظت­های شاهد (۰) و ۶۰۰ میلی­مولار نمک کلرید سدیم (Nacl) با استفاده از روش Real-time PCR  مطالعه شد. نتایج نشان دادند که قطعه جداسازی شده بیشترین همولوژی در سطح پروتئین را با گونه­های Eragrostis minor  و japonica Zoysia دارد. همچنین شاخص تمایل کدنی (CAI) آن ۸۲/۰ برآورد گردید. بررسی کمی بیان ژن تحت تنش ۶۰۰ میلی مولار نمک نشان داد که سطح رونوشت ژن pepc در پاسخ به شرایط تنش، حدود ۳ برابر (نسبت به شاهد) افزایش یافته است. بنابراین افزایش بیان ژن فتوسنتزی pepc به عنوان یکی از مکانیسم­های ایجاد مقاومت به تنش شوری در گیاه آلوروپوس لیتورالیس پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها

Aeluropus littoralis, Codon bias, Gene expression, Phosphoenolpyruvate carboxylase, Salinity stress, آلوروپوس لیتورالیس, فسفوانول پیروات کربوکسیلاز, تنش شوری, بیان ژن, تمایل کدنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.