تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های لوبیا (L. vulgaris Phaseolus) در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 10، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-10-26_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا دلفان

محمد رضا بی همتا

عبدالهادی حسین زاده

منیژه سبکدست

چکیده

 به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی و شناسایی روابط بین عملکرد با سایر صفات مورفولوژیکی موجود در ژنوتیپ­های لوبیا، آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با ۳ تکرار در دو شرایط نرمال و تنش خشکی در سال زراعی ۹۵- ۱۳۹۴ بر روی ۳۰ ژنوتیپ لوبیا در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تهران اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس نشان از تنوع بالا برای اکثر صفات داشت. براساس نتایج مقایسه میانگین­ها  بیشترین عملکرد دانه در هر دو شرایط نرمال و تنش خشکی متعلق به ژنوتیپ دانشکده بود. تجزیه رگرسیون نشان داد که در شرایط نرمال صفات وزن غلاف با دانه در بوته، شاخص برداشت و ارتفاع بوته و در شرایط تنش خشکی صفات وزن غلاف با دانه در بوته، طول میانگره و روز تا ۵۰ درصد غلاف­دهی به ترتیب بیشترین رابطه را با عملکرد دانه داشتند. تجزیه به عامل­ها در شرایط نرمال و تنش خشکی  شش عامل را شناسایی  که به ترتیب در مجموع ۷/۸۲ و ۳/۸۵ درصد از کل تغییرات داده ­ها را توجیه کردند. در هر دو شرایط عامل­های اول و دوم که بیشترین درصد تغییرات داده­ها را توجیه کردند به عنوان عامل­های عملکرد و اجزای عملکرد معرفی شدند. سپس از این دو عامل جهت به دست آوردن پراکنش و شناسایی ژنوتیپ­ های برتر در دستگاه مختصات استفاده شد. در شرایط نرمال ژنوتیپ های ۱۳، ۱۶، ۱۲، ۶، ۲۷ و ۵ و  در شرایط تنش خشکی ژنوتیپ های ۱۵، ۲۶، ۱۲، ۱۸، ۱۶ و ۲۹ که از نظر عامل­های اول و دوم مثبت و بالاتر بودند به عنوان ژنوتیپ­های برتر انتخاب شدند. تجزیه خوشه ­ای در شرایط نرمال و تنش خشکی ژنوتیپ­های مورد بررسی را در چهار گروه قرار داد. بیشترین تنوع برای صفات در بین ژنوتیپ های مورد بررسی مشاهده شد بنابراین می توان با انتخاب و اصلاح برای این صفات، عملکرد دانه در بوته را افزایش داد.  

کلیدواژه ها

Cluster analysis, Correlation coefficient, Factor analysis, Means comparison, Yield and yield components, تجزیه به عامل­ها, تجزیه خوشه ­ای, ضرایب همبستگی, عملکرد و اجزای عملکرد, مقایسه میانگین­ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.