مطالعه واکنش ژنوتیپ های توتون (Nicotiana tabacum L.) به علف هرز گل جالیز (Orobanche cernua L.) با استفاده از شاخص های تحمل به تنش

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 11، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-11-32_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا درویش زاده

Department of Plant Breeding and Biotechnology, Urmia University

ایرج برنوسی

Department of Plant Breeding and Biotechnology, Urmia University

چکیده

     به منظور مطالعه مقاومت توتون به علف هرز گل جالیز، دو آزمایش در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی در شرایط دارای گل جالیز و بدون گل جالیز در مرکز تحقیقات توتون ارومیه طی دو سال ۸۷-۱۳۸۶ و ۱۳۸۷-۸۸ اجرا شد. نتایج نشان داد که گل جالیز باعث کاهش مقدار کلیه صفات مورد مطالعه می ­شود و صفات خشک اندام­ هوایی بوته (۳۱%) و وزن خشک ریشه (۳۰%) به­ ترتیب بیشترین کاهش را داشتند و به­ عنوان حساس­ترین صفات شناخته شدند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که صفات تعداد برگ، وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه بیشترین همبستگی مثبت و معنی ­داری را با عملکرد برگ توتون در شرایط حضور علف هرز گل جالیز و بدون گل جالیز دارند. بنابراین می­ توان از این صفات جهت گزینش ارقام پرمحصول توتون استفاده نمود. همچنین مشخص شد که بین عملکرد برگ در شرایط گل جالیز و بدون گل جالیز با شاخص ­های میانگین هندسی و هارمونیک و شاخص تحمل تنش همبستگی مثبت بالایی وجود دارد. لذا می­ توان از این شاخص­ ها جهت ارزیابی تحمل به علف هرز گل جالیز در توتون استفاده نمود. تجزیه کلاستر، ژنوتیپ های مورد مطالعه را در سه گروه حاوی ژنوتیپ ­های حساس (۴۲ ژنوتیپ)، ژنوتیپ های دارای  تحمل متوسط (۱۳ ژنوتیپ) و ژنوتیپ های متحمل (۹ ژنوتیپ) گروه­ بندی نمود. در مجموع با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می ­توان ژنوتیپ های C.H.T.۲۰۹.۱۲e و C.H.T.۲۰۹.۱۲e×F.K.۴۰-۱ و ژنوتیپ ­های SPT۴۱۳، SPT۴۳۲ و SPT۴۱۲ را به­ ترتیب متحمل ترین و حساس­ ترین ژنوتیپ های توتون به علف هرز گل جالیز معرفی نمود.  

کلیدواژه ها

Cluster Analysis, Genetic Resistance, Oriental Tobacco, Parasitic Weed, Leaf Yield af yield, واژه های کلیدی: توتون شرقی, تجزیه کلاستر, علف هرز پارازیت, شاخص تحمل, عملکرد برگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.