ارزیابی تحمل به شوری کلرید سدیم و گروه بندی ژنوتیپ های کلزای بهاره (.Brassica napus L)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 11، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-11-32_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی کشاورزیان

Department of Plant Breeding & Biotechnology, University of Tabriz

محمود تورچی

Department of Plant Breeding & Biotechnology, University of Tabriz

محمد رضا شکیبا

Department of Plant Ecophysiology, University of Tabriz

چکیده

تنش­ های غیر زیستی مانند شوری از جمله عواملی هستند که تولیدات کشاورزی را به شدت تحت­ تاثیر قرار می ­دهند. به­ منظور بررسی اثر تنش شوری بر برخی صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل به شوری در ۲۲ ژنوتیپ کلزای بهاره در مرحله رشد رویشی، آزمایشی به صورت کرت­ های خرد شده در قالب بلوک­­های کامل تصادفی با سه سطح شوری صفر (شاهد)، ۱۵۰ و ۳۰۰ میلی­مولار کلرید سدیم با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه تبریز به اجرا درآمد. در این پژوهش صفات وزن خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع بوته، میزان سدیم و پتاسیم اندام هوایی و ریشه، نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی و ریشه اندازه ­گیری شد. تنش شوری باعث افزایش معنی ­دار میزان سدیم و کاهش صفاتی نظیر ارتفاع بوته، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، میزان پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم شد. بین ژنوتیپ­ ها در اکثر صفات تفاوت معنی ­دار مشاهده شد که نشان­ دهنده تنوع بالای ژنوتیپ ­ها در تحمل به شوری بود. تجزیه خوشه ای منجر به تفکیک ژنوتیپ ها در چهار گروه گردید. تجزیه و تحلیل داده ­ها، مقایسه میانگین ­ها و تجزیه خوش ه­ای ژنوتیپ ­ها نشان داد که ژنوتیپ ­های SAN-۲ و Amica به ترتیب متحمل ­ترین و حساس­ ترین ژنوتیپ ­ها طی مرحله رشد رویشی بودند. لذا می ­توان از آن­ها برای مکان­ یابی ژن ­های درگیر در مقاومت به شوری و درک درست سازوکار تحمل به شوری و ژن ­های درگیر در این فرآیند استفاده کرد.

کلیدواژه ها

Cluster Analysis, Salinity, Sodium Chloride, Rapeseed, تجزیه خوشه ای, تنش شوری, کلرید سدیم, کلزا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.