بررسی الگوی پروتئینی و مکانیسم تحمل به تنش خشکی در دو رقم گندم در مرحله گیاهچه ای

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 12، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_JCB-12-33_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 265
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا نقوی

Payame Noor University

محمود تورچی

University of Tabriz

للو زولا

Tuscia University, Italy

چکیده

     بمنظور ارزیابی تغییرات الگوی پروتئینی ارقام متحمل و حساس گندم به تنش خشکی در مرحله گیاهچه­ ای و شناخت مکانیسم تحمل به تنش در آنها، دو رقم گندم بهاره شامل کویر (بعنوان رقم متحمل) و بهار (بعنوان رقم حساس) در اطاقک رشد کشت شدند. تجزیه پروتئوم از طریق الکتروفورز دوبعدی و رنگ ­آمیزی کوماسی بلو برای دو رقم انجام شد و بترتیب تعداد ۲۰ و ۸۶ لکه پروتئینی تکرارپذیر دارای تفاوت معنی ­دار بین تیمارهای شاهد و تنش خشکی در رقم کویر و بهار مشخص شدند. با استفاده از روش MALDI-TOF/TOF تعداد ۱۸ و ۸۴ عدد از لکه­ های پروتئینی در رقم کویر و بهار شناسایی شدند. در مجموع کلیه­ پروتئین­ های دارای تغییر بیان معنی ­دار مربوط به رقم کویر در شش گروه عملکردی تفکیک شدند که شامل چرخه کالوین (هفت لکه پروتئینی)، واکنش نوری فتوسنتز (چهار لکه)، اسمیلاسیون نیتروژن و انتقال پروتون (دو لکه)، بیوسنتز نشاسته و گلیکولیز (یک لکه) و پروتئین­های ناشناخته (سه لکه) بودند. تعداد گروه­ های عملکردی پروتئین­ ها در رقم بهار تنوع بیشتری داشت و در ۱۱ گروه عملکردی قرار گرفتند، در حالی که در این رقم نیز مانند رقم کویر بیشترین درصد پروتئین­ ها مربوط به چرخه کالوین (۳۵ لکه پروتئینی)، واکنش نوری فتوسنتز (۲۲ لکه)، اسمیلاسیون نیتروژن (هشت لکه) و انتقال پروتون (پنج لکه) بودند. بطور کلی، در رقم کویر بیشترین پروتئین­­ های مربوط به چرخه کالوین، فروکتوز-بیس فسفات آلدولاز (سه لکه) و پیش ماده زیرواحد کوچک روبیسکو (دو لکه) بودند. در حالی که در رقم بهار بیشترین پروتئین­ها در چرخه کالوین، به ترتیب شامل پروتئین روبیسکو اکتیواز A (هفت لکه)،  فروکتوز ۱ و ۶-بیس فسفات آلدولاز (شش لکه) و زیر واحد بزرگ کاتالیز کننده روبیسکو (پنج لکه) بودند. از طرف دیگر در رقم بهار بیشترین پروتئین ­ها درگروه واکنش نوری فتوسنتز مربوط به، پروتئین­ های OEC (۱۲ لکه) بودند. در حالی که در رقم کویر از هر پروتئین کمپلکس (Cyt) b۶/f، پروتئین متصل شده به کلروفیل  a/b، CYP۳۸ و HCF۱۳۶ یک پروتئین تحت تنش القا شدند. همچنین در ارقام کویر و بهار بیشترین پروتئین­ ها درگروه اسمیلاسیون نیتروژن، آنزیم  گلوتامین سنتتاز (GS) بود. در مجموع این نتایج، به شناسایی و درک بهتر مسیرهای متابولیکی و پروتئین ­های مهم تر و موثرتر در تحمل و حساسیت گندم کمک خواهد کرد.

کلیدواژه ها

Drought Stress, Proteomics, Vegetative stage, Wheat, پروتئومیک, تنش خشکی, گندم, مرحله رویشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.