اثر عصاره ی سرخارگل، کلسیتین و پروتکسین بر عملکرد و مصرف خوراک گوساله های شیری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی افزودنی های خوراک دام و طیور با محوریت تنش های محیطی
  • کد COI اختصاصی: LFACONF01_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 453
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا گنجوی

دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند

مسلم باشتنی

استاد گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند

عباسعلی ناصریان

استاد، گروه علوم دامی، دانشگاه فردوسیمشهد

همایون فرهنگ فر

استاد، گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند

هادی سریر

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند

چکیده

مقدمه: گوساله های شیری در دوره شیرخواری در برابر پاتوژنهای زیادی آسیب پذیر هستند. استفاده از آنتی بیوتیکهای مختلف در دوره پرورش گوساله ها یکی از روشهای کاربردی در کاهش مرگ و میر گوساله ها است. اما اتحادیه اروپا استفاده از آنتی بیوتیکها به عنوان افزودنی خوراکی به دلیل ظهور بقایای آن در محصولات دامی به عنوان افزودنی خوراکی در تغذیه دام را در ژانویه ۲۰۰۶ ممنوع کرد. بعد از ممنوعیت استفاده از آنتی بیوتیکها در تغذیه دام دانشمندان علاقه مند به استفاده از جایگزینهای مناسب آنتی بیوتیک مانند مخمرها، اسیدهای آلی، عصاره های گیاهی، پروبیوتیکها و پری بیوتیکها شدند. هدف از این مطالعه بررسی اثرات عصارهی سرخارگل، کلسیتین و پروتکسین بر عملکرد و مصرف خوراک گوساله های شیری بود.مواد و روشها: این آزمایش با تعداد ۲۴ راس گوساله شیری یک روزه نژاد هلشتاین و در قالب طرح کاملا تصادفی با ۳ تیمار و ۸ تکرار در هر تیمار در دوره ۹۰ روزه انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل عصارهی سرخارگل، کلسیتین و پروتکسین به ترتیب به میزان ۱۰۵۰ میلی گرم در روز،۲ گرم در روز و ۱ گرم در روز به ازای هر گوساله بود.نتایج و بحث:وزن بدن در دوره قبل از شیرگیری و دوره بعد از شیرگری و در کل دوره تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نتایج نشان داد اثر تیمارهای آزمایشی بر مصرف خوراک معنیدار نبود.نتیجه گیری کلی: با توجه به نتایج این آزمایش استفاده از عصاره سرخارگل و پروتکسین به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک مفید میباشد. از آنجایی که مطالعاتی در مورد استفاده از سرخارگل در تغذیه گوساله های شیری انجام نشده یا بسیار کم انجام شده برای بدست آوردن سطوح مناسب تر پیشنهاد میشود مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.

کلیدواژه ها

گوساله شیری، عصاره ی سرخارگل، پروتکسین، کلسیتین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.