تاثیر کاربرد اسید سالیسیلیک بر عملکرد و اسانس بادرشبی (Dracocephalum moldavica L.) در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 32، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-32-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طه ایزان

کارشناس ارشد، اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان پیرانشهر، ایران

فریبرز شکاری

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، ایران

یوسف نصیری

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، ایران

چکیده

بادرشبی (Dracocephalum moldavica L.) گیاهی یک ساله و معطر از تیره نعناعیان است که در طب سنتی و نوین، در درمان برخی از ناراحتی های گوارشی، قلبی و عروقی کاربرد دارد. به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک بر عملکرد و اسانس بادرشبی در شرایط تنش خشکی، آزمایشی مزرعه ای در ایستگاه تحقیقاتی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان پیرانشهر در سال ۱۳۹۱ به صورت کرت های خردشده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی شامل سه سطح آبیاری (۴۰، ۸۰ و ۱۲۰ میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) و سه سطح افشانه کردن با اسید سالیسیلیک (۰، ۵/۰ و ۱ میلی مولار)، به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی بر عملکرد خشک، وزن هزاردانه، شاخص برداشت سرشاخه گلدار و عملکرد اسانس معنی دار بود. مشابه آن در تاثیر افشانه کردن اسید سالیسیلیک بر عملکرد خشک و عملکرد اسانس نیز دیده شد. شایان ذکر است که عملکرد خشک و عملکرد اسانس بیشترین تاثیر را از تنش خشکی متحمل شدند. به علاوه، وزن هزاردانه و شاخص برداشت سرشاخه گلدار در تیمار آبیاری ۱۲۰ میلی متر تبخیر از تشتک بیشترین مقدار را نشان دادند. نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که اثر متقابل دو فاکتور مورد بررسی بر درصد اسانس و شاخص برداشت اسانس معنی دار بود. به طوری که، بیشترین درصد اسانس و شاخص برداشت اسانس مربوط به کاربرد میزان ۱ میلی مولار اسید سالیسیلیک در ۱۲۰ میلی متر تبخیر از تشتک بودند.

کلیدواژه ها

Dracocephalum moldavica L, اسید سالیسیلیک, اسانس, خشکی, شاخص برداشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.