بررسی آزمایشگاهی ضریب آبگذری خروجی در مخازن سدهای تاخیری و شکافدار

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: شرکت مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: null
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 650
دانلود فایل این طرح

نویسندگان

محمدابراهیم بنی حبیب

عباس بی باک

چکیده

< p> سیلاب واریزه ای، سیلاب هایی با غلظت بالایی از مواد جامد و رسوبی می باشد که به دلیل غلظت بالا دارای قدرت تخریب زیادی می باشند. برای کنترل و مهار سیلاب های واریزه ای معمولا از سدهای تاخیری و شکافدار استفاده می شود. تحقیقات زیادی بر روی سدهای تاخیری و سدهای شکافدار صورت گرفته است که در هیچ یک از این تحقیقات اثر غلظت رسوب بر ضریب آبگذری خروجی در سدهای تاخیری و شکافدار بررسی نشده است. لذا در این تحقیق ضریب آبگذری خروجی در سد تاخیری و شکافدار در غلظت های مختلف رسوب مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت رابطه ای براساس پارامترهای بی بعد برای ضریب آبگذری در روزنه ها و شکاف ها ارائه گردید. در این تحقیق آزمایش ها برای روزنه با سه قطر مختلف و شکاف با سه عرض شکاف مختلف انجام شده است که در هر قطر با شکاف دو آزمایش رسوب و دو آزمایش بدون رسوب انجام شده است که در مجموع ۲۴ آزمایش را تشکیل می دهد. در هر آزمایش، پارامترهایی نظیر، عمق آب پشت روزنه یا شکاف (mm)، رسوب ورودی به مخزن پایین دست (kg) و وزن آب در مخزن پایین دست (kg) اندازه گیری شد. برای مدل سازی و بدست آوردن رابطه ای جهت محاسبه ضرایب آبگذری، با استفاده از آنالیز ابعادی باکینگهام (π) مجموعه های بی بعد تشکیل شد. با توجه به پارامترهایی بی بعد حاصل شده، رگرسیون های چند متغیره خطی و توانی برای تعیین ضریب آبگذری ارائه گردید و در نهایت با استفاده از توان دوم ضریب همبستگی و متوسط قدرمطلق خطای نسبی (MARE)، بهترین رابطه برای سد شکافدار و روزنه دار پیشنهاد گردید. برای تعیین ضریب آبگذری روزنه و شکاف در حالت با رسوب و بدون رسوب بهترین روابط، روابط توانی بودند. MARE برای بهترین روابط برای روزنه و شکاف در حالت رسوب به ترتیب ۰/۰۲۸۱۱ و ۰/۰۵۰۴۷ و برای حالت بدون رسوب به ترتیب برابر ۰/۰۲۷۴۷ و ۰/۰۳۶۵۸ می باشد. در نهایت برای روزنه و شکاف ضریبی اصلاحی که نسبت ضریب آبگذری در حالت رسوب به حالت بدون رسوب می باشد، پیشنهاد گردید.< /p>

کلیدواژه ها

ضریب آبگذری، سیلاب واریزه ای، سد تاخیری، سد شکاف دار، تحلیل ابعادی

طرح های پژوهشی مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.