اثر زمین نمای پیت و ماند بر تغییرپذیری ظرفیت تبادل کاتیونی و عناصر غذایی خاک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی کوج

Tarbiat Modares University

سید محسن حسینی

Tarbiat Modares University

جهانگرد محمدی

University of Shahrekord

چکیده

  ریشه­کن شدن درختان منجر به تشکیل میکروسایت­های متعددی می­شود که می­تواند در ایجاد تغییرات و ناهمگنی مشخصه­های خاک موثر واقع گردد. با هدف بررسی مشخصه­های خاک در محل پیت و ماند، مساحت ۲۰ هکتار از جنگل آموزشی- پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس واقع در استان مازندران پیمایش شده و تعداد ۳۴ درخت ریشه­کن شده از گونه­های درختی مختلف شناسایی گردید. نمونه­های خاک از پنج میکروسایت بالای ماند، دیواره ماند، دیواره پیت، ته پیت و زیر تاج پوشش بسته به کمک استوانه­ای مدور با سطح مقطع ۸۱ سانتی­متر مربع و از سه عمق ۱۵ - ۰، ۳۰ - ۱۵ و ۴۵ - ۳۰ سانتی­متری گرفته شد. نتایج حاکی از آنست که بیشترین مقادیر ظرفیت تبادل کاتیونی، فسفر، پتاسیم و کلسیم به زیر تاج پوشش بسته اختصاص داشته در حالی که بیشترین مقدار ازت در ته پیت مشاهده گردید. مقادیر مشخصه­های ظرفیت تبادل کاتیونی، ازت، فسفر و پتاسیم از لایه­های بالاتر خاک به سمت لایه­های پایینی دارای روند کاهشی و مقادیر کلسیم دارای روند افزایشی بوده است. نتایج این تحقیق حاکی از آنست که حضور درختان ریشه­کن شده و تشکیل پیت و ماندها منجر به ایجاد تنوع عملکردی خاک می­شود.

کلیدواژه ها

Uprooted trees, Microtopography, Microsite, Soil texture, درختان ریشه کن شده, میکروتوپوگرافی, میکروسایت, بافت خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.