تعیین برخی از مشخصات بیولوژیکی و مولکولی جدایه های ایرانی ویروس بی بذری گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه بیوتکنولوژی کشاورزی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAGK-4-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مداحیان

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

حسین معصومی

دانشیار بخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

      ویروس بی­بذری گوجه­فرنگی (Tomato aspermy virus, TAV) دارای دامنه میزبانی وسیعی می­باشد و اغلب در گیاهان زینتی ایجاد آلودگی می­نماید. به منظور شناسایی و بررسی خصو صیات ملکولی و بیولوژیکی این ویروس، تعداد ۴۳۶ نمونه گیاهی ار استان­های مختلف ایران جمع آوری گردید. از بین نمونه­های مورد بررسی آلودگی به TAV در سه نمونه از گیاهان زینتی با استفاده از آزمون الایزا به روش ساندویچ دو طرفه مورد تایید قرار گرفت. قطعه ۶۸۷ جفت بازی مربوط به ژن پروتئین پوششی با استفاده از آزمون RT-PCR و یک جفت آغازگر اختصاصی، تکثیر، سپس همسانه سازی و تعیین ترادف گردیدند. ترادف جدایه­های ایرانی با دیگر جدایه­های TAV، ، موجود در بانک ژن مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه فیلوژنتیکی بیانگر آن است که جدایه­های مورد بررسی در دو گروه اصلی I و II قرار می­گیرند، که گروه II نیز به دو زیر گروه IIA و IIB تقسیم می­گردد. هر سه جدایه ایرانی در زیر گروه IIA واقع می­گردند. همچنین جدایه­های ایرانی دارای مشابهت بالای ترادف نوکلئوتیدی و اسیدهای­آمینه مربوط به ژن پروتئین پوششی به میزان بیش از %۹۹ با یکدیگر می­باشند. نتایج حاصل از تعیین دامنه میزبانی سه جدایه ایرانی TAV نشان­دهنده آن است که جدایه­های ایرانی از دامنه میزبانی گسترده­ای بر روی گیاهان آزمون برخوردار می­باشند. این بررسی اولین گزارش از وقوع ویروس بی­بذری گوجه­فرنگی در ایران و معرفی گیاه اطلسی به عنوان میزبان جدید این ویروس در دنیا می­باشد

کلیدواژه ها

ویروس بی بذری گوجه فرنگی, جایگاه تکاملی, آزمون RT-PCR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.