تاثیر کلات آهن نانو بر غلظت عناصر غذایی کم مصرف، رنگیزه های فتوسنتزی برگ و عملکرد کاهو (.Lactuca sativa L) در کشت بدون خاک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 401
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا میرزاییان دهکردی

Soil Science and Engineering Department, Faculty of Agriculture, Shahrekord University

شهرام کیانی

Soil Science and Engineering Department, Faculty of Agriculture, Shahrekord University

علیرضا حسین پور

Soil Science and Engineering Department, Faculty of Agriculture, Shahrekord University

چکیده

سکوسترین ۱۳۸ آهن یکی از رایج ترین کودهایی است که به عنوان منبع آهن در کشت های بدون خاک مورد استفاده می گیرد اما به دلیل قیمت زیاد منجر به افزایش هزینه تولید می شود. این پژوهش به منظور بررسی اثر کلات آهن نانو (حاوی آهن، روی و منگنز) بر غلظت عناصر کم مصرف، رنگیزه های فتوسنتزی برگ و عملکرد دو رقم کاهو در مقایسه با سکوسترین ۱۳۸ آهن به صورت کشت بدون خاک انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو عامل تیمار کودی آهن و نوع رقم کاهو (ترسا و کالیفرنیا) در سه تکرار در دانشگاه شهرکرد انجام شد. بوته های کاهو با غلظت های ۲۰ و ۴۰ میکرومول بر لیتر آهن در محلول غذایی از کودهای سکوسترین ۱۳۸ آهن و کلات آهن نانو با فرض تامین و یا عدم تامین روی و منگنز مورد نیاز گیاه توسط کلات آهن نانو تغذیه شدند. نتایج نشان داد بین کلروفیل کل برگ، کاروتنوئید برگ، وزن تازه ریشه و بخش هوایی و غلظت آهن بخش هوایی در گیاهان کاهوی تغذیه شده با غلظت ۴۰ میکرومول بر لیتر آهن از هر دو منبع کلات آهن نانو (با فرض تامین روی و منگنز) و سکوسترین ۱۳۸ آهن تفاوت معنی دار وجود نداشت. بیش ترین وزن تازه بخش هوایی کاهو (۴۳۶ گرم بر گیاه) با کاربرد ۴۰ میکرومول بر لیتر از سکوسترین ۱۳۸ آهن حاصل شد که با مقدار آن (۳۸۷ گرم بر گیاه) در اثر کاربرد همین غلظت از منبع کلات آهن نانو تفاوت معنی داری نداشت. براساس نتایج، کلات آهن نانو می تواند یک جایگزین مناسب برای سکوسترین ۱۳۸ آهن در کشت هیدروپونیک کاهو باشد، اگرچه هنوز پژوهش های بیش تری برای ارزیابی دقیق خطر بالقوه آن برای محیط زیست و امنیت غذایی مورد نیاز است.

کلیدواژه ها

Leaf chlorophyll, Lettuce cultivars, Nutrient solution, Sequestrene ۱۳۸ Fe., ارقام کاهو, سکوسترین ۱۳۸ آهن, کلروفیل برگ, محلول غذایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.