اثر نوع و غلظت محلول غذایی بر ویژگی های فیزیولوژیک و مورفولوژیک توت فرنگی در کشت هیدروپونیک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه روابط خاک و گیاه، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_STGC-12-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 264
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما افراشته

Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Rafsanjan, Iran

فاطمه ناظوری

Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Rafsanjan, Iran

حمیدرضا روستا

Department of Horticulture, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak, Iran

الهه زمانی بهرام آبادی

Department of Horticultural Sciences, College of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Rafsanjan, Iran

چکیده

به ‍منظور بررسی اثر نوع محلول غذایی (مورگان، دو برابر  مورگان، نیم مورگان، هوگلند، نیم هوگلند) بر برخی ویژگی های فیزیولوژیک و مورفولوژیک گیاه توت فرنگی رقم پاروس در کشت هیدروپونیک (۷۵ درصد پرلیت + ۲۵ درصد کوکوپیت) آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در محیط گلخانه انجام شد. نتایج نشان دادند که نوع محلول غذایی آثار متفاوتی بر ویژگی های رشدی بوته و کیفیت میوه توت فرنگی داشت، به گونه ای که بیش ترین تعداد برگ در بوته (۷/۱۶ عدد)، ارتفاع اندام هوایی (۲۸/۶۲ سانتی متر)، وزن تازه (۱۱/۷ گرم) و خشک (۲/۶۶ گرم) در بوته اندام هوایی مربوط به تیمار نیم هوگلند بود. ولی بیش ترین وزن تازه (۱۵/۱۵ گرم) و خشک (۱/۴ گرم) در بوته ریشه به ترتیب در تیمارهای دو برابر مورگان و مورگان مشاهده شدند. میوه گیاهان تیمار شده با محلول غذایی مورگان بیش ترین میزان ویتامین ث (۸۳/۴ میلی گرم در ۱۰۰ میلی لیتر عصاره) و مواد جامد محلول (۵/۷ درصد) را دارا بودند، و تیمار نیم مورگان بیش ترین میزان اسیدیته قابل تیتراسیون (۰/۱۷ درصد) را ایجاد کرد. محلول های غذایی بر قطر طوقه، pH، سفتی و رنگ میوه اثر معنی دار نداشتند. بنابراین تیمار نیم هوگلند برای دوره رویشی پیشنهاد می شود زیرا از طرفی سبب بهبود شرایط رشدی می شود و علاوه بر این، آب و مواد غذایی کم تری استفاده می شود. اما با تیمارهای مورگان و نیم مورگان میوه هایی با کیفیت بیش تر به دست آمد. از آنجا که با محلول غذایی مورگان، میزان ویتامین ث (به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی) و مواد جامد محلول (به عنوان عامل ایجاد طعم) بیش تری تولید شدند، این محلول غذایی برای دوره زایشی پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

Total acid, Soluble solids, Morgan, Vitamin C, Hoagland., اسید کل, مواد جامد محلول, مورگان, ویتامین ث, هوگلند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.