فراوانی و الگوی مقاومت آنتی‎بیوتیکی جدایه های استافیلوکوکوس اورئوس تولید کننده انتروتوکسین در شیرینی‎های خامه‎ای.

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه میکروب شناسی مواد غذائی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFM-8-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 323
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا هاشمی

گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد-ایران.

مجتبی بنیادیان

گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی ، دانشگاه شهرکرد

حمداله مشتاقی

گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی

چکیده

هدف مطالعه حاضر تعیین میزان شیوع استافیلوکوکوس اورئوس مولد انتروتوکسین در شیرینی‎های خامه‎ای ارائه شده در قنادی‎های شهرستانهای شهرکرد، سامان و بن و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی آنها است.تعداد ۱۵۰ نمونه بطور تصادفی از شیرینی‎های خامه‎ای نمونه گیری به عمل آمد. آزمون‎های میکروبی برای جداسازی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس انجام و کلنی‎های مشکوک با آزمونهای تکمیلی از جمله رنگ آمیزی گرم، کاتالاز و کوآگولاز تایید و جهت بررسی تولید انتروتوکسین (A،B،C،D) در واکنش Multiplex PCR آزمایش شدند. مقاوت آنتی بیوتیک جدایه‎ها با روش دیسک انتشاری انجام شد.در مجموع ۳۸(۳/۲۵%) نمونه به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند، میزان آلودگی در فصل تابستان ۲۸% و در فصل زمستان ۷/۲۲% بود. ۱۳ جدایه (۳/۳۴%) واجد ژن‎های مولد انتروتوکسین بودند . از بین جدایه های استافیلوکوک اورئوس ۱۱ جدایه (۲۹%) واجد ژن SEA و ۲ جدایه (۳/۵%) واجد ژنSEC بودند. از بین جدایه های انتروتوکسیژن ۹(۷۰%) جدایه‎ به فصل تابستان و ۴(۳۰%) جدایه آن به زمستان مربوط بود. هیچ یک از جدایه‎ها واجد ژن‎های SEB , SED نبودند. آزمون آنتی بیوگرام نشان داد که جدایه‎ها نسبت به سولفامتوکسازول بیشترین حساسیت (۴/۹۷%) و نسبت به اریترومایسین بیشترین مقاومت (۲/۶۳%) را دارا می باشند. در کل ۱۰۰% جدایه های انتروتوکسیژن به پنی سیلین و ۹۵% جدایه‎های ,واجد ژن SEA به اریترومایسین و سیپروفلوکساسین مقاوم بودند.بطور کلی نتایج نشان داد که شیرینی‎های خامه‎ای به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بوده که قابلیت تولید انتروتوکسین را دارا می باشند و به برخی آنتی بیوتیک‎ها مقاومت نشان می دهند.

کلیدواژه ها

استافیلوکوکوس اورئوس, انتروتوکسین, شیرینی‎های خامه‎ای, مقاومت آنتی بیوتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.