بازقاب بندی روایت چندوجهی: مطالعه موردی دوبله بینازبانی پویانمایی های پخش شده از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات زبان و ترجمه، دوره: 54، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_LTS-54-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 347
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرینا قمی

گروه مترجمی زبان انگلیسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

فرزانه فرحزاد

گروه مترجمی زبان انگلیسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

چکیده

مقاله حاضر با اتکا به مدل بازروایت در ترجمه دیداری‑شنیداری قمی و فرحزاد (الف ۲۰۲۰) به بررسی انواع بازقاب­ بندی در دوبله بینازبانی پویانمایی ­های پخش شده از صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران می­ پردازد. ازآنجایی که روایت های دیداری‑شنیداری ماهیت چندوجهی دارند، علاوه بر محل ­های کلامی، محل­ های غیرکلامی هم در فرایند بازروایت دستخوش تغییر می­ شوند که این امر زمینه بیشتری را جهت بازقاب ­بندی در اختیار مترجم و موسسه ترجمه قرار می دهد. بدین منظور از بررسی روایت چندوجهی قمی و فرحزاد (الف ۲۰۲۰) برای تحلیل و مقایسه پویانمایی ­های اصلی و دوبله شده در سطح خرد محل ­های کلامی و غیرکلامی بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که پانزده نوع مختلف بازقاب ­بندی در ساخت واقعیت در دوبله پویانمایی­ ها شرکت می­ کنند که به سه دسته بازقاب­ بندی از طریق تصرف گزینشی، بازقاب ­بندی از طریق برچسب زدن و بازقاب ­بندی از طریق جابجایی جایگاه شخصیت ها تقسیم می ­شوند. علاوه براین، بازقاب بندی زمانی/مکانی انواع دیگر بازقاب ­بندی را تحت الشعاع قرار می ­دهد. بر اساس این مطالعه، صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران نقشی فعال در ساخت واقعیت در زبان مقصد ایفا می ­کند و از ترجمه به عنوان ابزاری برای اشاعه و یا سرکوب روایت های خاص در پویانمایی­ های مقصد بهره می­ گیرد.

کلیدواژه ها

بازقاب بندی, بررسی روایت چندوجهی, پویانمایی, ترجمه دیداری شنیداری, صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران, دوبله بینازبانی, نظریه روایت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.