اثر عصاره هیدروالکلی سیاه دانه (Nigella Sativa L.) بر برخی فاکتورهای عملکرد تخمدان در موش سفید آزمایشگاهی بزرگ ماده

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 32، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-32-5_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح اله قلندری

کارشناس ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، ایران

فرنگیس قاسمی

استادیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، ایران

حسین کارگر جهرمی

دانشجوی دکتری، مرکز تحقیقات زئونوز، دانشگاه علوم پزشکی، جهرم، ایران

نبی اله غلام زاده

کارشناس ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم، ایران

چکیده

سیاه دانه (Nigella sativa L.) گیاهی دارویست که از گذشته های دور در درمان پاره ای از بیماری ها ازجمله ناتوانی جنسی کاربرد داشته است. از این رو، این تحقیق با هدف مطالعه اثر سیاه دانه بر ساختار بافتی تخمدان انجام شد. در این تحقیق، ۳۵ سر موش سفید بزرگ ماده (ویستار) با وزن ۳۰۰-۲۵۰ گرم تهیه و به ۵ گروه مساوی شامل کنترل (بدون تیمار)، شاهد (دریافت کننده محلول آب و الکل) و سه گروه تیمار تقسیم شدند. عصاره سیاه دانه به ترتیب در دوز‎های حداقل، متوسط و حداکثر (mg/kg/b.wt۴۰۰، ۲۰۰، ۱۰۰) تهیه و طی ۳ هفته روزانه به موش‎های گروه تیمار تزریق درون صفاقی شد. در پایان دوره تیمار، تخمدان موش ها را جدا و پس از آبگیری، شفاف سازی و جایگزینی با پارافین، مقاطع بافتی ۵ میکرونی تهیه گردید. انواع فولیکول ها شمارش و تغییرات بافتی با میکروسکوپ نوری مطالعه شد. دادههای حاصل با (۱۷)SPSS و آزمون ANOVA تحلیل و گروه های مورد بررسی با آزمون t (P< ۰.۰۵) با هم مقایسه شدند. نتایج حاصلکاهش معنی‎داری را در تعداد فولیکول بدوی و فولیکول اولیه در تمامی گروه‎های تیمار نسبت به گروه کنترل نشان داد. تعداد فولیکول ثانویه و وزن تخمدان ها نیز در تیمار با دوز مصرفی حداکثر در مقایسه با کنترل کاهش معنی‎داری داشتند. با استناد به یافته های این تحقیق، عصاره هیدروالکلی سیاه دانه بر بافت تخمدان تا حدودی اثر تخریبی وابسته به دوز داشته و از مصرف آن در دوره بارداری باید اجتناب شود.

کلیدواژه ها

سیاه دانه (Nigella sativa L.), بافت تخمدان, فولیکول ها, موش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.