پاسخ های بیوشیمیایی به عصاره مخمر و ساکارز در کشت سلولی سیاه دانه (Nigella sativa L.)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 34، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-34-6_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق عنبرستانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

علیرضا رضازاده

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

آیت اله رضایی

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران

چکیده

سیاه دانه (Nigella sativa L.) گیاهی دارویی و متعلق به خانواده آلاله می باشد. دانه های این گیاه در طب سنتی برای درمان بیماری های آسم، التهاب، دیابت و فشار خون بالا استفاده می شود. کشت سلولی این گیاه به دلیل ترکیب های فعال و کاربرد در پزشکی دارای اهمیت است. در این تحقیق، به منظور بررسی اثر عصاره مخمر و ساکارز بر ویژگی های رشد سلول و صفات بیوشیمیایی کشت سلولی سیاه دانه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول سه غلظت عصاره مخمر (صفر، ۰.۵ و ۱ میلی گرم در لیتر) و فاکتور دوم سه غلظت ساکارز (۳۰، ۴۵ و۶۰ گرم در لیتر) انتخاب گردید. پس از گذشت چهار روز از اعمال تیمارها، میزان رشد، آنتوسیانین، مقدار پروتئین محلول، فعالیت آنزیم پراکسیداز، محتوی فنول، غلظت پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی ارزیابی شد. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد عصاره مخمر به تنهایی بر رشد سلول ها موثر بود و عصاره مخمر و ساکارز باعث افزایش معنی دار مقدار آنتوسیانین، مقدار پروتئین محلول، محتوی فنول، غلظت پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی شد. این در حالیست که فعالیت آنزیم پراکسیداز به صورت معنی داری نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. نتایج نشان داد احتمالا ساکارز و عصاره مخمر از طریق تامین منابع غذایی و القاء تنش اکسیداتیو، آثار خود را بر روی سلول های سیاه دانه نشان دادند

کلیدواژه ها

سیاه دانه (Nigella sativa L.), الیسیتور قارچی, ساکارز, سوسپانسیون سلولی, زیست توده, تنش اکسیداتیو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.