طراحی و تحلیل معادلات ساختاری خواص چند عملکردی پارچه های پلی آمید ۶،۶ تکمیل شده با نانو ذرات نقره و بوتان تتراکربوکسیلیک اسید با میانجی گری ویژگی آبدوستی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فناوری نساجی و پوشاک، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JTST-9-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 243
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نظری

گروه طراحی پارچه و لباس، دانشکده هنر و معماری، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران،

ابوالفضل داودی رکن آبادی

دانشکده هنر و معماری، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران،

چکیده

تحلیل مدل های مسیر و رگرسیونی از جمله تکنیک های زیر مجموعه مدل سازی معادلات ساختاری به حساب می آید که به منظور آزمون همزمان روابط بین متغیرهای پژوهش به کار گرفته می شود. هدف این پژوهش بررسی تکمیل با نانوذرات نقره و بوتان تتراکربوکسیلیک اسید بر خواص رنگ پذیری بدون حضور اسید، ضدباکتری و تغییر رنگ پارچه های پلی آمید ۶،۶ با مطالعه نقش میانجی گری ویژگی آبدوستی می باشد. برای این منظور، غلظت های مختلف نانو ذرات نقره و بوتان تتراکربوکسیلیک اسید توسط نرم افزار دیزاین اکسپرت براساس طرح مرکب مرکزی مورد توجه قرار گرفته شده است. خواص ضدباکتری پارچه های تکمیل شده با دو نوع باکتری گرم مثبت استافیلیکوکوس آرئوس و گرم منفی اشریشیا کولی مورد ارزیابی قرار گرفته است. خاصیت آبدوستی توسط اندازه گیری زمان جذب قطره اندازه گیری شده و تاثیر آن به عنوان متغیر میانجی گر بر ویژگی های رنگ پذیری با بهره گیری از رنگینه اسیدی قرمز ۸۱ و تغییرات رنگی حاصله بررسی شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که تکنیک تحلیل مدل های مسیر و رگرسیونی در قالب معادلات ساختاری با کمک نرم افزار آموس ۲۶ قادر هستند به بررسی مدل تدوین شده و مطالعه همزمان و دقیق مفروضات پژوهش، کنترل مفروضات اجرای روش های زیرمجموعه مدل سازی معادله ساختاری، برآورد، برازش و اصلاح مدل و تفسیر مناسب یافته ها بپردازند. همچنین، نتایج اثرگذاری غلظت نانوذرات نقره بر خاصیت ضدباکتری در برابر استافیلیکوکوس آرئوس با ضریب تاثیر ۰/۹۶۷ و جذب رطوبت بر میزان تغییر رنگ پارچه های پلی آمیدی ۶،۶ با ضریب تاثیر ۰/۰۰۶-، به ترتیب بیشترین و کمترین اثر را دارا می باشد.

کلیدواژه ها

نایلون ۶, ۶؛ مدل مسیر؛ مدل رگرسیونی؛ نانو ذرات نقره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.