بررسی مکانیزم استخراج نئودیمیوم از اسید نیتریک با استفاده از دپا و سیانکس ۳۰۱

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم و مهندسی جداسازی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSE-13-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 362
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم اله کرمی

دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران

بهرام رضایی

گروه فرآوری مواد معدنی، دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)، تهران، ایران

چکیده

در این پژوهش، استخراج حلالی نئودیمیوم از واسطه اسید نیتریک با استفاده از مخلوط دپا (دی (۲-اتیل-هگزیل) فسفریک اسید) و سیانکس ۳۰۱ (بیس (۴،۴،۲-تری متیل پنتیل) دی تیو فسفینیک اسید) بررسی شد. اثر پارامترهای عملیاتی از قبیل زمان تماس، pH، غلظت یون نیترات، غلظت استخراج کننده ها و دما بر استخراج نئودیمیوم بررسی شد. همچنین، تاثیر اسیدهای مختلف بر استریپینگ فاز آلی بررسی شد. نتایج نشان داد که افزودن سیانکس ۳۰۱ به دپا منجر به افزایش کارایی استخراج دپا خواهد شد. بهترین ضریب هم افزایی برای استخراج نئودیمیوم در بخش مولی ۳/۰ از سیانکس ۳۰۱ در مخلوط استخراج کننده ها برابر با ۳/۹ بدست آمد. تاثیر pH تعادلی بر ضریب توزیع نئودیمیوم نشان داد که دو مول H+ در طی استخراج نئودیمیوم با مخلوط استخراج کننده ها آزاد می شود. تغییر غلظت هر کدام از استخراج کننده ها در غلظت ثابتی از استخراج کننده دیگر نشان داد که گونه استخراجی بصورت NdH۵A۲B۶(o) می باشد. در نهایت، مکانیزم استخراج، ثابت تعادل و پارامترهای ترمودینامیکی (H، S و G) فرایند تعیین شد.

کلیدواژه ها

استخراج حلالی, هم افزایی, نئودیمیوم, دپا, سیانکس ۳۰۱

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.