مطالعه تطبیقی برنامه درسی آموزش کارآفرینی در قلمرو رشته های کارشناسی علوم اجتماعی و رفتاری در دانشگاه تهران با دانشگاه های پیشرو جهان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه علمی پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی، دوره: 20، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_JSAMT-20-38_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد ملکی پور

دانشجوی دکتری برنامه ریزی درسی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران

رضوانه حکیم زاده

دانشیار گروه روش ها و برنامه های آموزشی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران

مرضیه دهقانی

استادیار گروه روش ها و برنامه های آموزشی، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران

محمدرضا زالی

دانشیار گروه کارآفرینی سازمانی، دانشکده کارآفرینی، دانشگاه تهران

چکیده

هدف پژوهش حاضر مطالعه تطبیقی برنامه درسی آموزش کارآفرینی در قلمرو رشته های کارشناسی علوم اجتماعی و رفتاری در دانشگاه تهران با دانشگاه های پیشرو جهان است. روش این پژوهش تحلیلی اسنادی با رویکرد تطبیقی است. جامعه آماری مورد نظر دانشگاه های پیشرو و موفق در عرصه آموزش کارآفرینی با توجه به جدیدترین رتبه بندی موسسه های معتبر جهانی است. نمونه مورد بررسی دانشگاه های پنسیلوانیا، مریلند، کالیفرنیا و هاروارد است، این دانشگاه ها به صورت هدفمند با توجه به دسترسی به مدارک و اسناد موجود انتخاب شدند که با برنامه درسی کارآفرینی در قلمرو رشته های کارشناسی علوم    اجتماعی و رفتاری در دانشگاه تهران (کارآفرینی، روان شناسی و علوم تربیتی، اقتصاد، جغرافیا، مدیریت، تربیت بدنی و علوم اجتماعی) مقایسه شدند. الگوی مورد استفاده روش توافق و تفاوت جان استوارت میل است. در این پژوهش شباهت ها و تفاوت های عناصر اصلی برنامه درسی کارآفرینی (اهداف، محتوا، راهبردهای یاددهی - یادگیری و ارزشیابی) در دانشگاه های مذکور به منظور بهبود برنامه درسی کتاب مبانی آموزش کارآفرینی در دانشگاه تهران بررسی و مقایسه شده است. نتایج این پژوهش نشان داد برنامه درسی کتاب مبانی آموزش کارآفرینی دانشگاه تهران متفاوت از دانشگاه های مورد مطالعه است، و در دانشگاه های پیشرو عناصر برنامه درسی کارآفرینی بر مبنای رویکرد شایستگی محور طراحی شده است، این در صورتی است که در دانشگاه تهران طراحی برنامه درسی بر مدل سنتی و موضوع محور مبتنی است. در بخش عنصر هدف، برنامه درسی کارآفرینی دانشگاه تهران بر یادگیری در سطح دانش و فهمیدن تاکید دارد، در عنصر محتوا برنامه درسی کارآفرینی دانشگاه تهران همسو با اهداف در پی ایجاد دانش و آشنایی دانشجویان با یک سری مطالب نظری است. در عنصر راهبردهای یاددهی - یادگیری دانشگاه تهران با توجه به مدل سنتی فرصت های مناسب برای فعالیت های یادگیری کارآفرینی تدارک دیده نشده است، و در عنصر ارزشیابی بر روش های کمی و آزمون پایان ترم تاکید دارد.

کلیدواژه ها

مطالعه تطبیقی, برنامه درسی, آموزش کارآفرینی, علوم اجتماعی و رفتاری, آموزش عالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.