مقایسه تاثیر شیوه های آموزشی (کودک محور و معلم محور) بر تحول مهارت های حرکتی کودکان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-6-1_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه کاردان

Department of Sport Management and Motor Behavior, Faculty of Physical Education, University of Kharazmi, Tehran, Iran

فرهاد قدیری

Department of Sport Management and Motor Behavior, Faculty of Physical Education, University of Kharazmi, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: مهارت های حرکتی بنیادی، پایه مهارت های پیشرفته ورزشی است و این مهارت ها باید در سنین پیش دبستانی و دبستانی مورد توجه قرار گیرند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر شیوه ­های آموزشی کودک­م حور و معلم­ محور بر تحول مهارت های حرکتی درشت کودکان پیش دبستانی بود. روش: این پژوهش از نوع علی -مقایسه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان مهدکودک های شهرستان کاشان در ۹۲-۹۳ بود که تعداد ۷۸  کودک از سه مهدکودک (۴۹ دختر و ۲۹ پسر) به روش نمونه­ گیری خوشه ­ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. کودکان بر حسب روی­ آورد آموزشی در حال اجرای مهد کودک­ها به دو گروه کودک ­محور و معلم ­محور تقسیم شدند. در گروه معلم ­محور، مربی مرکز فعالیت­ های خود را به صورت برنامه ­های رایج و سیستماتیک؛ و در گروه کودک­ محور، مربی مرکز با دادن آزادی عمل و فرصت بازی به کودکان، فعالیت آموزشی خود را اجرا کردند و پژوهشگر بعد از مشاهده و ارزیابی شیوه­ آموزشی هر دو شیوه، به اندازه­گیری مهارت­ های حرکتی پایه کودکان پرداخت. ارزیابی و پایش مهارت های حرکتی کودکان  به مدت ۳ هفته و هر هفته ۳ جلسه یک ساعته، ادامه پیدا کرد. از آزمون تحول حرکتی درشت-۲ اولریخ (۲۰۰۰) برای اندازه ­گیری مهارت های حرکتی بنیادی استفاده شد و برای مقایسه بین دو گروه، تحلیل واریانس چندمتغیره  به کار گرفته شد.  یافته ها: نتایج نشان داد گروه آموزش کودک محور در تحول مهارت های دستکاری، برتر از گروه معلم ­محور بوده ولی در مهارت های جابجایی، تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد (۰/۰۵< p).  نتیجه­ گیری: نتایج پژوهش نشان داد در روی­آورد آموزشی کودک ­محور، شرایطی فراهم می ­شود که منجر به افزایش فعالیت بدنی و بازی کودکان می­ شود که در نهایت منجر به تسهیل تحول مهارت­ های دستکاری در کودکان پیش­دبستانی می­شود. در نتیجه می توان بیان داشت اتخاذ شیوه تدریس کودک ­محور، نیاز کودکان به تشویق، فرصت تمرین کردن، و بازی را به خوبی برآورده می سازد.  

کلیدواژه ها

Educational methods, child-oriented and teacher-oriented training, motor skills, روش های آموزشی, آموزش کودک محور و معلم محور, مهارت های حرکتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.