تاثیر برنامه آموزشی توانبخشی شناختی بر هوش غیرکلامی، توجه و تمرکز، و عملکرد تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-6-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 339
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی شاه محمدی

Zanjan Branch, Islamic Azad University, Zanjan, Iran

غلام حسین انتصارفونی

Department of Psychology, Zanjan Branch, Islamic Azad University, Zanjan, Iran

مسعود حجازی

Department of Psychology, Zanjan Branch, Islamic Azad University, Zanjan, Iran

حسن اسدزاده

Department of Psychology and Educational Sciences, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: میزان شیوع نسبتا زیاد اختلال یادگیری ریاضی و وجود پیامدهای ناشی از آن که مبتلایان را نه تنها در دوران کودکی با دشواری­های ویژه­ای روبرو می­ سازد، که در اغلب موارد، هزینه ­های مادی و معنوی بسیاری را برای کودک، خانواده، و جامعه به دنبال دارد. برنامه توانبخشی شناختی مشتمل بر آموزش، ذخیره ­سازی، و پردازش مولفه ­های حافظه فعال افراد است. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه آموزشی توانبخشی شناختی بر افزایش میزان مهارت ­های هوش غیرکلامی، توجه و تمرکز، و عملکرد تحصیلی دانش­ آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی است. روش: روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش ­آزمون، پس­ آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل ۴۰ دانش­آموز دختر و پسر دارای اختلال ریاضی مقطع ابتدایی در دامنه سنی ۱۱-۹ شهرستان میانه در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ بود که به شیوه نمونه ­گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایدهی شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل آزمون توجه و تمرکز  بریکن کمپ (۲۰۰۲) ،آزمون هوش غیر­کلامی وکسلرکودکان (ویرایش چهارم)، و آزمون ریاضی ایران کی­مت ( هومن، ۱۳۷۶) بوده است. بعد از اجرای پیش ­آزمون، مداخلات توانبخشی برای گروه آزمایش در ۱۶ جلسه ۶۰ دقیقه ­ای، هفته ­ای ۲ بار و به صورت انفرادی انجام ­گرفت. در نهایت از هردو گروه آزمایش و گواه، پس ­آزمون گرفته شد. یافته­ ها: نتایج به دست آمد با روش تحلیل کوواریانس نشان داد که استفاده از روش توانبخشی شناختی در شرکت ­کنندگان گروه آزمایش بر میزان مهارت­ های هوش غیرکلامی (۰/۰۵> P، ۴/۸۵۹ F(۱,۳۷)=)، میزان توجه و تمرکز (۰/۰۵> P، ۹۵/۹۵۶ F(۱,۳۷)=)، و عملکرد تحصیلی (۰/۰۵> P، ۶۶/۲۲۷ F(۱,۳۷)=) دانش ­آموزان دارای اختلال یادگیری ریاضی، تاثیر معناداری را به دنبال داشته است. نتیجه­گیری: بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، برنامه آموزشی توانبخشی شناختی با استفاده از برنامه­ های تمرینی جذاب که به صورت بازی و سلسله­ مراتبی طراحی شده ­بود، توانسته است بخش­ های مورد نظر مغزی دانش ­آموزان دارای اختلال یادگیری را در زمینه­ های توجه و تمرکز، عملکرد تحصیلی و هوش غیر­کلامی، تحریک و تقویت کرده و موجب ارتقاء عملکرد ذهنی و کارایی تحصیلی آنها شود.

کلیدواژه ها

Cognitive rehabilitation, dyscalculia, attention and concentration, nonverbal intelligence, academic performance, توانبخشی شناختی, اختلال یادگیری ریاضی, توجه و تمرکز, هوش غیرکلامی, عملکرد تحصیلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.