اثربخشی آموزش برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی کودکان قوی بر احساس تعلق به مدرسه دانش‎آموزان مقطع ابتدایی مناطق برخوردار و محروم شهر همدان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-6-4_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 342
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم بدری گرگری

Department of Educational Sciences, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Tabriz University, Iran

یوسف ادیب

Department of Educational Sciences, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Tabriz University, Iran

تورج هاشمی

Department of Educational Sciences, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Tabriz University, Iran

الهام عرفانی آداب

Faculty of Psychology and Educational Sciences, Tabriz University, Iran

چکیده

زمینه و هدف: احساس تعلق به مدرسه به عنوان دیدگاه افراد تعریف می­شود که از طریق یادگیری اجتماعی-هیجانی بهبود می یابد و باعث افزایش پیوند آنها با محیط مدرسه می شود. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اثربخشی برنامه یادگیری اجتماعی-هیجانی کودکان قوی بر احساس تعلق به مدرسه دانش‎آموزان ابتدایی مناطق محروم و برخوردار شهر همدان بود. روش: این پژوهش به روش نیمه آزمایشی و طرح مقایسه گروه های نابرابر انجام شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی مناطق محروم و برخوردار شهر همدان در سال تحصیلی ۹۷-۱۳۹۶ بودند که از بین آنها ۲ کلاس از مناطق محروم (۵۱ دانش آموز) و ۲ کلاس از مناطق برخوردار (۴۵ دانش آموز) به صورت هدفمند انتخاب، و در هر منطقه یک کلاس درس در گروه آزمایش و یک کلاس درس در گروه گواه به صورت تصادفی جایدهی شد. آموزش برنامه یادگیری اجتماعی-هیجانی کودکان قوی در گروه های آزمایش طی ۱۲ جلسه ۶۰ دقیقه ای در طی ۳ ماه اجرا شد. برای جمع­آوری داده­ها در مراحل پیش­آزمون و پس­آزمون از پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه بری، بتی و وات (۲۰۰۴) استفاده شد. یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس عاملی نشان داد احساس تعلق به مدرسه و مولفه های حمایت معلم، مشارکت در اجتماع، رعایت عدالت و احترام در مدرسه، احساس مثبت نسبت به مدرسه، ارتباط فرد با مدرسه، و مشارکت علمی دانش آموزان گروه آزمایش بیشتر از احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان گروه گواه است (۹/۰۵=(۸۱ و ۶)F و ۰/۰۵> P). همچنین نتایج نشان داد که تاثیر آموزش برنامه اجتماعی- هیجانی کودکان قوی بر احساس تعلق به مدرسه و مولفه های آن، در مناطق محروم و برخوردار، به یک میزان است (۱/۱۰=(۸۷ و ۶)F وP> ۰.۰۵). نتیجه گیری: بر اساس یافته ­های مطالعه حاضر می­توان چنین نتیجه ­گیری کرد در صورتی که شرایط لازم برای رشد هیجانی، اجتماعی، روانی، و تحصیلی دانش­آموزان فراهم شود، باعث بهبود احساس تعلق به مدرسه در آنها خواهد شد همچنین دانش آموزان اگر مورد مراقبت و حمایت از طرف مدرسه قرار گیرند، پیشرفت تحصیلی بالاتر و رفتارهای پرخطر کمتری خواهند داشت.

کلیدواژه ها

Sense of belonging to school, social-emotional learning program, strong kids, affluent, deprived, برنامه یادگیری اجتماعی- هیجانی, کودکان قوی, احساس تعلق به مدرسه, محروم, برخوردار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.