تاثیر درمان متمرکز بر شفقت در تقویت حرمت خود و تاب آوری کودکان و نوجوانان دارای والدین طلاق گرفته

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-7-2_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا مظاهری

Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Isfahan, Iran

لیلا السادات میرصیفی فرد

Arak Branch, Islamic Azad University, Arak, Iran

وحیده محمدعلی وطن خواه

Roudehen Branch, Islamic Azad University, Roudehen, Iran

سید علی دربانی

Science and research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: طلاق والدین، یکی از عمده ترین رویدادهای تنشگر است که کودکان و نوجوانان با آن مواجه می شوند و اثرات کوتاه مدت و بلندمدت اقتصادی، اجتماعی، عاطفی، و هیجانی بر کودکان و نوجوانان به جای می گذارد. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت در تقویت حرمت خود و تاب آوری کودکان و نوجوانان دارای والدین طلاق گرفته، بود. روش: روش پژوهش نیمه ­تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. نمونه مورد مطالعه ۲۳ کودک و نوجوان پسر دارای والدین طلاق گرفته ۱۰ تا ۱۳ سال شهر کرج در سال ۱۳۹۶ بودند که به دلیل مشکلات رفتاری، عاطفی، و تحصیلی به مرکز مشاوره آموزش و پرورش ناحیه ۱ کرج ارجاع داده شده بودند که پس از غربالگری با پرسشنامه حرمت خود پپ (۱۹۹۹) و تاب آوری کانر و دیویدسون (۲۰۰۳) به صورت در دسترس ۲۰ نفر از آنها انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش مداخله هفتگی درمان متمرکز بر شفقت (گیلبرت، ۲۰۰۹) را به شکل گروهی در ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای دریافت کردند؛ این در حالی بود که گروه گواه، هیچ مداخله­ ای را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر تحلیل شد. یافته ها: یافته های این مطالعه تفاوت معناداری را بین عملکرد دو گروه آزمایش و گواه در حرمت خود (۵/۶۷=F، ۰/۰۲=p) و تاب آوری (۱۲/۶۸=F، ۰/۰۰۱=p) در مرحله پس آزمون و پس از دو ماه پیگیری نشان داد. نتیجه گیری: با توجه به اینکه میزان حرمت خود و تاب آوری به شکل گسترده ای بر کیفیت روابط میان­فردی، تحصیلات، و سازش یافتگی کودکان و نوجوانان دارای والدین طلاق گرفته اثرگذار است، بنابراین می­توان نتیجه­ گیری کرد که مداخله درمان متمرکز بر شفقت با اصلاح و افزایش تعامل های بین­ فردی، باعث افزایش حرمت خود و تاب آوری کودکان و نوجوانان می شود.

کلیدواژه ها

Compassion-focused, resilience, self-esteem, divorce, متمرکز بر شفقت, حرمت خود, تاب آوری, طلاق

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.