ارزیابی نشانگرهای مبتنی بر رتروترنسپوزون ها در شناسایی مکان های مرتبط با عملکرد و برخی صفات گیاهی در ژنوتیپ های کتان ایرانی (Linum usitatissimum L.)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، دوره: 36، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJMAPR-36-5_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عباسی هولاسو

دانشجوی فرادکتری، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

فاطمه رحمانی

دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

مینا حسین زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

عبدالله حسن زاده قورت تپه

استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

چکیده

شناسه دیجیتال (DOR):۹۸.۱۰۰۰/۱۷۳۵-۰۹۰۵.۱۳۹۹.۳۶.۸۵۱.۱۰۳.۵.۱۵۷۵.۴۱ با توجه به اینکه ارزش اقتصادی یک رقم به صفات مختلف آن بستگی دارد، بنابراین چگونگی اعمال انتخاب برای چندین صفت به منظور حصول حداکثر ارزش اقتصادی همواره مورد نظر به نژادگران بوده است. ازاین رو اطلاع دقیق از رفتار و ارتباط ژنتیکی این صفات به اصلاح ژنوتیپ ها کمک خواهد نمود. در این تحقیق، به منظور شناسایی نشانگرهای مولکولی مرتبط با ۲۱ صفت زراعی، مورفولوژیک و فیزیولوژیک در ۴۵ ژنوتیپ مختلف کتان (Linum usitatissimum L.) براساس مدل خطی مخلوط، از ۳۱ آغازگر مبتنی بر رتروترنسپوزون (۱۲ آغازگر IRAP و ۱۹ آغازگر REMAP) استفاده شد. مطالعه ساختار جمعیت به روش بیزین (Bayesian) نشان داد که دو زیرگروه احتمالی (۲K=) در جمعیت مورد مطالعه وجود دارد. با استفاده از مدل خطی مخلوط در مجموع ۲۹ مکان مرتبط با ۲۱ صفت مورد مطالعه (p ≤۰.۰۱) شناسایی شد. صفات وزن صد دانه و عملکرد دانه بیشترین تعداد مکان پیوسته را به خود اختصاص دادند. وجود نشانگرهای مشترک در میان برخی صفات بررسی شده مانند ارتباط معنی دار نشانگر LTR۱-UBC۸۰۸-۲ با صفات ارتفاع بوته و وزن صد دانه و نشانگر LTR۱-UBC۸۰۷-۴ با صفات وزن ساقه اصلی و تعداد کپسول ساقه اصلی می تواند ناشی از آثار پلیوتروپی و یا پیوستگی نواحی ژنومی دخیل در این صفات باشد. باوجوداین، نتایج این مطالعه می تواند با گنجاندن تعداد بیشتری از نشانگرهایی که با صفات مهم اقتصادی مرتبط هستند، تقویت شود.

کلیدواژه ها

ساختار جمعیت, عدم تعادل لینکاژی, عملکرد دانه, کتان (Linum usitatissimum L.), مدل خطی مخلوط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.